NRK Meny
Normal

«Alle» klager bortsett fra én

Samtlige miljøorganisasjoner gir regjeringas nye klimamål strykkarakter, men én stemme skiller seg ut.

Trine Skei Grande og Frederic Hauge

For en gangs skyld er Frederic Hauge fornøyd med regjeringas klimapolitikk. Her sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande foran Stortinget. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi er veldig fornøyd, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Miljøaktivisten pleier vanligvis å rope seg hes over politikernes feilslåtte klimatiltak, men klimamålene regjeringa i dag presenterte med Venstre og KrF, får skryt.

– Jeg mener dette er en klok avtale. Det er viktigere med en avtale med EU enn at norske politikere blir enige om nasjonale mål. Dette gir juridiske føringer som blir veldig vanskelig å komme ut av uansett hvem som sitter i regjering.

– Trenger ikke vente på EU

Hauge mener en avtale med EU vil gjøre oss mer ambisiøse på hjemmebane, mens de fleste andre miljøorganisasjonene synes det er hårreisende at regjeringa ikke lanserer egne nasjonale mål.

– Det kommer til å ta mange år før planen med EU er på plass, og vi vet jo allerede hva som må kuttes! Vi trenger ikke sitte å vente på at EU skal fortelle oss det, sier Ellen Munden Paalgard, nestleder i Naturvernforbundet.

Også miljøstiftelsen Zero er skuffa. Leder Marius Holm mener det spiller en rolle i hvilke land man faktisk gjør kuttene.

– EU er tross alt ikke en så stor del av verdensøkonomien lenger. Det viktige er om man får til å gjennomføre det grønne skiftet eller om man bare eksporterer industrien sin til Kina eller andre land, sier Holm.

– Togradersmålet er blåst

«Rasende, men dessverre ikke overrasket», er kommentaren fra Natur og Ungdom. Grønn Ungdom mener vi nå kan «drite i å snakke mer om togradersmålet. Det er blåst.»

De fleste miljøorganisasjonene synes det er bra med en forpliktende EU-avtale, men at det er flaut å dra til klimatoppmøtet i Paris i desember uten konkrete kuttmål for oljenasjonen Norge. Hauge har derimot tillit til EU.

– EUs kvotemarked skal reduseres med 43 prosent og i tillegg kommer det tiltak på ikke-kvotepliktig sektor. Norge har en mulighet til å påvirke hvordan de kuttene skal fordeles frem mot 2016. Vi får håpe de påvirker i positiv retning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger