– Vold var noe jeg likte å gjøre

Mikael Niaz Ali var i mange år en voldsversting i Oslos undergrunnsverden. Nå har han en beskjed til voldsutøvere i hovedstaden.

Tidligere gjengmedlem Mikael Niaz Ali

GJENGMEDLEM: I flere år var Mikael Niaz Ali med i en av Norges eldste og mest beryktede gjenger.

Foto: Martin Giæver / NRK

Politi og politikere er bekymret etter mellom 15 og 20 voldshendelser i Oslo i helgen. I flere tilfeller var det også uprovosert vold. Menn i slutten av tenårene og starten av 20-årene står bak flere av episodene.

Mikael Niaz Ali (39) var et beryktet gjengmedlem og en kjent torpedo i Oslo i mange år. Han både slo og skjøt andre. Nå har han et budskap til voldsutøverne i Oslos gater:

– Jeg vet alt om å ødelegge livet sitt med voldelige handlinger. Tenk på konsekvensene som følger med volden og slutt med det. Du skader andre og deg selv og familier på begge sider.

Vil økte støtten til Natteravnene

Byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H)

FRIVILLIGHET: Eirik Lae Solberg foreslår å styrke pengestøtten til frivillige for å bekjempe ungdomskriminaliteten i Oslo.

Foto: Nadir Alam / NRK

Flere ganger har grupper med unge menn uprovosert gått til angrep på enkeltpersoner. Politiet sier det er for tidlig å si om det er snakk om en trend, eller om det er tilfeldig at det var mange tilfeller i helgen.

Høyres gruppeleder i bystyret i Oslo, Eirik Lae Solberg, mener voldsutviklingen i Oslo er i ferd med å komme ute av kontroll. Nå vil han å øke støtten til Natteravnene og Røde Kors Gatemegling.

– Det er veldig alvorlig og opprørende at det er så mye vold. Dette er vi nødt til å gjøre noe med, sier han til NRK.

Her har gruppevolden skjedd i Oslo

– Vold var noe jeg likte å gjøre

– Det høres sykt ut, men vold var noe jeg likte å gjøre. Det var slik jeg fikk ut aggresjonen min. Senere så jeg konsekvensene av mine handlinger og har slitt mye med det, innrømmer Ali.

I flere år var han en sentral del av den kriminelle gjengen Young Guns - en av Oslos og Norges eldste og mest beryktede gjenger.

Det er snart ti år siden Ali kuttet ut gjenglivet. Nå jobber han med forebygging og prøver å få kriminelle gjengangere «på rett kjøl» igjen.

Mikael Ali snakker om Eirik Jensen

BUDSKAP: Mikael Niaz ber ungdommer avstå rus, gjengmiljøer og voldsutøvelse.

Foto: Martin Gievær / NRK

– Tøffer seg på sosiale medier

Ali mener at volden har blitt enda synligere gjennom tettere mediedekning og slåsskamper som planlegges, organiseres og dokumenteres på sosiale medier.

– Ungdommer filmer og legger ut slåssing for å tøffe seg. De søker en form for anerkjennelse, tror 39-åringen.

Selv tror han det er sinte unge menn som står bak mye av volden, men trekker likevel frem viktigheten av å kartlegge hvem voldsutøverne og hvorfor de tyr til vold.

– Vi må finne roten til volden, jobbe mer forebyggende og følge opp ungdommene tettere, legger han til.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger