NRK Meny
Normal

– Vitner om en desperat partileder

Siv Jensen vil ha seg frabedt at Kristin Halvorsen beskylder Frp-velgerne for grumsete holdninger. – Det vitner om en desperat partileder, sier Jensen.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen mener Siv Jensen er feig som ikke tar et oppgjør med det hun omtaler som grumsete holdninger i Frp.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Frp-lederen beskylder SVs Kristin Halvorsen for frenetisk stemmesanking etter dagens utspill i Aftenposten.

Der langer Halvorsen ut mot Frp-ledelsen og anklager dem for å la være å ta et oppgjør med rasisme og fremmedfrykt i eget parti.

– Hun fraskriver seg ethvert ansvar for å rydde opp, sier Halvorsen om partileder-kollega Jensen.

Skammer seg ikke

Overfor NRK avviser Frp-lederen at hun trenger å rydde i eget hus. Hun slår derimot fast at partiet ikke har noe å skamme seg over – verken før eller etter 22. juli.

– I denne debatten er det jeg og Frp som har turt å stå oppreist og ta debatten der andre tier, sier Jensen.

Men i kjølvannet av terrorangrepene mot Norge tidligere i sommer har også hun varslet en annen tone i innvandringsdebatten.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har selv sagt at angrepene, som tok livet av 77 mennesker i Oslo og på Utøya, var et angrep på det flerkulturelle Norge.

I etterkant har flere framtredende samfunnsdebattanter, som Petter Nome og professor Per Fugelli, anklaget Frp for å nøre opp under fremmedfiendtlige holdninger.

Frps partileder Siv Jensen Sandnes

Siv Jensen sier partiet ikke har noe å skamme seg over.

Foto: Skibstad, Kent / SCANPIX

Sier fortsatt «snikislamisering»

I dag følger Halvorsen opp. Hun beskylder Jensen for unnfallenhet overfor grumsete holdninger blant egne partifeller og tilhengere.

– Hvorfor tar hun ikke til motmæle, og gjør det klart at hun ikke aksepterer hatske og aggressive innlegg og uttalelser, spør hun i Aftenposten.

Et av innleggene Halvorsen kritiserer er den mye omtalte kronikken Drøm fra Disneyland fra 2010.

Der skriver lederen i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, og styremedlem Kent Andersen at Arbeiderpartiet lar «flerkultur river landet vårt i filler».

Halvorsen er også kritisk til at Siv Jensen ikke tar et oppgjør med sin egen bruk av begrepet «snikislamisering».

Men overfor NRK vil Jensen verken ta avstand fra Tybring-Gjeddes kronikk eller ordet «snikislamisering».

– Snikislamisering handler ikke om angrep på islam, det handler om en utfordring hele verden står overfor i forhold til radikal islamismesom er en politisk ideologi preget av vold og hat, sier Jensen til NRK.

Solberg på sidelinja

Tidligere i sommer sammenlignet Høyre-leder Erna Solberg dagens muslimhets med fordommene jøder opplevde på 1930-tallet.

I Politisk valgkvarter i NRK P2 i dag gjentar hun kritikken mot utrykk som «snikislamisering» og «Eurabia».

Erna Solberg

Erna Solberg liker ikke ordet «snikislamisering,» men vil ikke kritisere Frp.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Det er altså ikke en islamsk overtakelse av Europa, det er heller ikke sånn at deler av det politiske establishmentet i Europa er passive tilskuere til en islamsk overtakelse av Europa. Det er feil, sier Høyre-lederen.

Samtidig er hun klar på at hun ikke ser Frp i et annet lys etter 22. juli. Hun vil heller ikke si om hun støtter Kristin Halvorsens kritikk av Frp-lederen.

– Jeg snakker for Høyre, og det å være dommer mellom Siv og Kristin, det har ikke jeg tenkt å bruke tiden min til fem dager før valget, sier Solberg.

– Mener du Siv Jensen bør ta et oppgjør?

– Jeg mener alle i Norge skal ta et oppgjør med hverdagsrasisme, vi skal passe på ordene våre, og så skal hver enkelt gå inn i seg selv og se om ordene vi bruker har belegg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger