NRK Meny
Normal

– Vis deg og vis holdning, Siv Jensen

Flere partiledere mener Frp-leder Siv Jensen må ta et oppgjør med det de kaller hatretorikk. – Det virker som at hun ikke bryr seg, sier Audun Lysbakken, leder for Sosialistisk Venstreparti.

Lysbakken

ETTERLYSER PARTILEDELSEN: Partileder for Sosialistisk Venstreparti (SV), Audun Lysbakken, mener Frp er raskt på banen når det gjelder ekstreme islamistiske holdninger, men ikke når det gjelder i kampen mot høyreekstremisme. Her i midten sammen med Tv generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar (til venstre), som håndhilser på Abid Raja (V), under markeringen mot ekstremisme forrige uke.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Den siste uken har debatten rast rundt det som startet som to «liker» fra Fremskrittspartiets (Frp) justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, på Facebook.

Teksten med referanse til Hadia Tajik (Ap), «uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen», og en Youtube-video som hevdet at Tajik oppfordrer til drap, fikk begge «liker» fra Leirstein på Facebook.

Leirstein beklaget at han trykket «like» på Youtube-videoen, men det er ikke godt nok, mener leder for Kristelig Folkeparti (KrF), Knut Arild Hareide, og leder for Sosialistisk Venstreparti (Sv), Audun Lysbakken. Nå må ledelsen i partiet komme på banen og ta avstand fra hatretorikken, mener de.

Etterlyser samfunnsoppgjør

Lysbakken mener det er alvorlig at Siv Jensen ikke tar ansvar for hatretorikken i sitt eget parti.

– Det er på tide at Siv Jensen stiller til intervju, i stedet for å si «ingen kommentar». Enkelt og greit, sier Lysbakken til NRK.

Det er Knut Arild Hareide enig i.

– En ledelsesjobb er å være med å rydde opp i dette. Jeg syns partiledelsen i Frp bør si hva de står for, og si hva de mener er akseptabelt av sine tillitsvalgte på et så høyt nivå. Det kunne også være på plass en beklagelse til Hadia Tajik, sier Hareide til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Budsjettforhandlinger

– VIS DEG, SIV: Audun Lysbakken kommer med klar beskjed til finansminister og partileder for Fremskrittspartiet, Siv Jensen (til venstre). Hun må komme på banen, mener han. Her under budsjettforhandlingene forrige uke sammen med statsminister Erna Solberg.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Et paradoks

Som regjeringsparti har Frp et større ansvar enn de andre partiene, mener Lysbakken. Han sier det var modig og riktig av Hadia Tajik å ta oppgjøret mot Fremskrittspartiet nå, og at det var på tide.

Hareide

– JENSEN BØR BEKLAGE: Knut Arild Hareide, partileder for Kristelig Folkeparti, mener at det er på tide med en unnskyldning fra partiledelsen i Fremskrittspartiet. Her fra en tidligere anledning.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg skulle ønske at vi fikk se Siv Jensen stå frem og ta et skikkelig samfunnsoppgjør mot all hetsen mange muslimer opplever. Hun har et større ansvar enn det mange av oss andre politikere har, fordi hun sitter i regjering. Hun burde bruke anledningen til å si tydelig ifra til alle de som er imot innvandring om hva som er greit å si og hva som ikke er greit, og å vise hvor grensene går, sier Lysbakken.

I tillegg har partiet to statsråder som begge har i oppgave å bekjempe hatretorikk. At de da ikke kommer på banen er et paradoks, mener han.

– Siv Jensen representerer dessverre et parti som har en historie for å prøve å tjene på slike holdninger, i stedet for å bekjempe de. Det er spesielt et paradoks når partiet hennes har to av statsrådene som har ansvar for å bekjempe hatretorikk i det norske samfunnet. De er totalt fraværende i debatten om hvordan man skal bekjempe høyreekstremisme, men står i front i debatten om ekstrem islamisme. Partiet må snart ta ansvar, sier han.

– Viktig i kampen mot terror

I en artikkel i VG i dag anklager innvandringspolitisk talsmann for Frp, Mazyar Keshvari, Ap sin respons til netthetsen for å være et «strategisk spill» mot Frp.

Det reagerer Hareide på.

– Frp sier at dette er en drittpakke fra Ap, men Frp startet jo denne saken. Da er det veldig spesielt at Frp går ut og sier at dette er et bevisst strategisk spill fra Ap, mener Hareide.

Det var under NRKs TV-program, Debatten, at en debatt om ekstremistisk islamisme ble dreid over til å omhandle netthetsen Hadia Tajik er blitt utsatt for. I artikkelen i VG i dag gikk Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, ut mot Keshvaris påstander.

Se Debatten her:

Direktesendt debattprogram med programleder Ingunn Solheim.

Norske muslimer diskuterte sin egen rolle i kampen mot ekstremisme da Ingunn Solheim debuterte som programleder for Debatten, men helt på slutten tok debatten en mer personlig dreining da Hadia Tajik tok opp Facebook-hendelsen.

– Å redusere et tema om netthets, ekstremisme og sjikane til et spørsmål om planlagte utspill mot Frp, er svært spesielt. Det er jo Leirstein med sin hårreisende oppførsel på nettet som har forårsaket denne debatten, sa han til VG.

De siste dagene har han hevdet at Frps ledelse er fraværende i debatten. Nå er han glad for at flere partiledere i Norge også etterlyser Frps partiledelse i saken.

– Dette vitner om at de fleste politiske lederne i Norge står bak kampen mot sjikane og netthets for å ha en god politisk debatt i Norge, sier Johansen til NRK.

At partiledelsen i Frp kommer på banen og tar skarp avstand mot netthets er ikke bare viktig for den enkelte, men for det demokratiske samfunnet og i kampen mot ekstremisme, mener han.

– Jeg tror det er veldig viktig at også ledelsen kommer tydelig på banen om at dette ikke handler om mediehåndtering, men det er et tydelig holdningsspørsmål. Derfor har jeg og andre etterlyst en klar respons fra Frps ledere. Kampen mot dette er ikke bare viktig for oss, men for demokratiet, for kampen mot terror og for å ha et åpent og tolerant samfunn.

Frp-ledelsen burde tatt avstand fra netthetsen for lengst, mener han, og sier at mangelen på dette har skapt en tvil om at Frp ser på denne debatten som et mediehåndteringsspørsmål og ikke et holdningsspørsmål. Men bedre sent enn aldri, sier han.

– Den enkleste måten å gjøre noe med det på er å ta tydelig avstand fra dette og irettesette de sentrale tillitsvalgte. Her har en tillitsvalgt gått for langt i å tilsynelatende virke som om de aksepterer helt fremmede holdninger som om en av Arbeiderpartiets talspersoner skal gå god for halshugging som et politisk virkemiddel i Irak.

Laster Twitter-innhold

– Overskygger de store utfordringene

Hareide mener at denne debatten kunne vært unngått dersom partiledelsen i Frp, med partileder og finansminister Siv Jensen i spissen, tok avstand fra netthetsen.

– Hadde Frp ryddet opp i dette hadde saken vært ute av verden. Da kunne vi dreiet oppmerksomheten over på de viktige spørsmålene, når vi vet om de utfordringene som blant annet Den islamske stat (IS)- miljøet i Irak er. Nå skygger dessverre denne norske debatten over for de store viktige problemstillingene, sier Hareide.

NRK har i flere dager forsøkt å få en kommentar fra Siv Jensen. Hun ønsker heller ikke i dag å kommentere denne saken.

Kommunikasjonssjef André Melchior Larssen i Fremskrittspartiet sier at det ikke er aktuelt for partileder Siv Jensen å kommentere saken nå, og viser til Mazyar Keshvari.

– Det er han som er vår innvandringspolitiske talsmann, og det er han som håndterer denne saken, sier Larssen til NRK.

Men Mazyar Keshvari ønsket ikke å la seg intervjue om saken da NRK kontaktet ham i ettermiddag. Fremskrittspartiets kommunikasjonssjef opplyser i kveld at Siv Jensen kommer til kommentere kritikken i Politisk Kvarter i P2 mandag morgen.

Partilederne i Venstre og Senterpartiet vil heller ikke kommentere saken, og Høyre har ikke kommet tilbake til NRK.

Raste mor Frp

Ap-politiker Hadia Tajik raste mot Frp under torsdagens Debatten på NRK1. Se klippet her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger