Hopp til innhold

– Virker som politiet har veldig lite våpentrening

Generalløytnant Robert Mood er overrasket over at norsk politi nå bærer ladde våpen til daglig, og synes våpentreningen de får virker snau.

Robert Mood

– UHYRE KREVENDE: Generalløytnant Robert Mood sier det krever svært mye trening for å klare å skyte og treffe, men også for å klare å unngå å skyte i krevende situasjoner.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Åtte måneder etter at den midlertidige bevæpningen ble innført, bekreftet Politidirektoratet for første gang i dag at polititjenestemennenes våpen er ladd.

Det får generalløytnant Robert Mood i Forsvaret til å reagere.

– Krever skytetrening flere ganger i uka

– Jeg ble overrasket da jeg skjønte at norsk politi på generell basis går med en skarp patron i kammeret. Dersom dette er basert på en trusselvurdering som sier at norsk politi må være forberedt på ildstrid på sekunders varsel, må de også være uhyre godt trent til det, sier Mood i NRKs Dagsnytt atten.

– Man må både være trent for å skyte og treffe, og – noe som kanskje er enda mer krevende – å velge å ikke skyte i en hektisk situasjon. Å gå fra en normal situasjon til det scenarioet på få sekunder, er uhyre krevende. Da må du være på skytetrening flere ganger i uka og også drive tilsvarende mye situasjonstrening med våpen, sier han.

Mood understreker at han ikke uttaler seg på vegne av Forsvaret.

I går skrev han på Twitter at han håper politiets våpentrening står i stil med beredskapen og de ladde våpnene.

Laster Twitter-innhold

I dag sier Mood at han synes politiets våpentrening virker snau med tanke på at de nå bærer ladde våpen til daglig.

– Jeg har sett de tallene politiet selv oppgir, og med tanke på scenarioene jeg beskrev over, virker det veldig lite.

Politidirektoratet: – God nok trening

Seksjonssjef i Politidirektoratet Steffen Ousdal intervjues

ENDRER IKKE: Steffen Ousdal i Politidirektoratet mener politiets skytetrening er god nok slik den er i dag, og sier det ikke er planer om å endre denne treningen.

Foto: Siri Saugstad / NRK

Steffen Ousdal, seksjonssjef for beredskapsavdelingen i Politidirektoratet, deler ikke bekymringen.

– Forsvaret og politiet har vidt forskjellige samfunnsoppdrag. Vi mener den treningen og utdanningen norsk politi har, står i forhold til den midlertidige bevæpningen som vi har nå, sier Ousdal.

– Det blir feil å henge seg opp i det antallet timer som har vært ute, om at norsk politi trener 48 timer årlig i våpenbruk. Allerede ved seleksjonsprosessen til Politihøgskolen vurderer man egnetheten til hver enkelt tjenestemann, og når man er ferdig på skolen, går man inn i et godkjenningsprogram hvor man trener på våpenbruk.

Ousdal påpeker at politiets våpenbruk handler om mer enn å stå på en skytebane og skyte på en blink.

– Det handler om å nedskalere en situasjon og til slutt ikke bruke våpen. I løpet av de åtte månedene med midlertidig bevæpning har vi fått rapportert inn at vi har truet med våpen 30 ganger, og vi har avfyrt tre skudd. Det sier at det er et veldig lite antall situasjoner som fører til at politiet løsner skudd.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger