NRK Meny
Normal

– Virker ikke som Anundsen har tatt kritikken inn over seg

Riksrevisjonen sier Justis- og beredskapsdepartementet har sviktet som beredskapsdepartement. Både regjeringens støttepartier og opposisjonen forventer umiddelbar handling fra justisministeren.

Hadia Tajik

Hadia Tajik (Ap) er kritisk til måten justisminister Anders Anundsen (Frp) svarer Riksrevisjonen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Torsdag la Riksrevisjonen frem en rapport som refser Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med beredskap.

Hadia Tajik (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, sier kritikken er alvorlig.

– Det er viktig fra både Stortingets og folkets side at justisministeren tar kritikken på alvor. Svarene han har gitt til Riksrevisjonen viser at han neppe gjør det, men det forventer vi.

Kjell Ingolf Ropstad

- Hadde forventet at det hadde skjedd mer, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i Justiskomiteen på Stortinget sier han er overrasket over den knusende kritikken Riksrevisjonen har kommet med mot Justis- og beredskapsdepartementet.

– Med det enorme fokuset som har vært på sikkerhet og beredskap hadde jeg forventet at det hadde skjedd mer, sier Ropstad.

Historisk skarp kritikk

Bakgrunnen for kommentarene er konklusjonene i Riksrevisjonens undersøkelse av departementets arbeid med samfunnssikkerhet.

– Alvorlig er et uttrykk vi sjelden bruker. Jeg legger ikke skjul på at dette er den mest alvorlige kritikken vi har kommet med i min tid, sa riksrevisor Per-Kristian Foss under fremleggelsen av rapporten.

Ropstad sier også at nettopp beredskapsarbeid er ett av temaene som Stortinget har løftet frem gjentatte ganger siden 22. juli 2011.

Ola Elvestuen

- Vi trenger en læringskultur i hele justissektoren, sier Venstres Ola Elvestuen.

Foto: NRK

– At man ikke har klart å vesentlig forbedre beredskapen fra 2011 til 2014 overrasker meg veldig, sier Ropstad.

Han sier det mest alvorlige i kritikken er at departementet ikke klarer å oppfylle sin oppgave som ansvarlig departement når det blant annet gjelder koordinering.

– Må rydde opp

Tajik mener, i likhet med Ropstad, at man burde forvente mer av departementet gitt det fokuset på beredskap man har hatt de siste årene.

– Vi forventer at justis- og beredskapsministeren umiddelbart iverksetter tiltak for å rette opp feilene som blir påpekt. Men jeg ser svarene fra statsråden til Riksrevisjonen, og de tyder på at han ikke tar innover seg dybden i saken. Det gjør saken mer alvorlig, sier Tajik.

– Nå må det handles

Venstres Ola Elvestuen sier at det nå må etableres en læringskultur i hele justissektoren som gjør at man ikke risikerer en ny systemkollaps i likhet med det som skjedde 22. juli.

Bård Vegard Solhjell

- Justisministeren må nå rydde bordet for alt annet enn beredskap, sier SVs Bård Vegar Solhjell

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Her må det handles. Det er statsrådens ansvar å sørge for at dette bringes i orden så raskt som mulig. Det er helt avgjørende for landet at vi får en trygghet for at vi har en god beredskap og at vi ikke risikerer en ny systemkollaps, sier Elvestuen.

– Justisministeren må prioritere beredskapen før alt annet

Nestleder Bård Vegar Solhjell i SV, mener Riksrevisjonens kritikk er grunnleggende alvorlig for landet.

– Dette peker mot at justisministeren må rydde bordet sitt for andre saker, og setter beredskapsarbeidet øverst i alt han foretar seg. Det tror jeg Norge vil forvente av ham, sier Solhjell.

Han mener at bevisstheten rundt beredskap må inn i tankesettet i alle beslutninger og er forankret i alle organisasjonene.

– Det er derfor et kulturspørsmål aller mest, som fra justisministeren og nedover, må være i hodene våre hver dag, avslutter Solhjell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger