– Ville sagt det samme nå som da

Forsvarer Brynjar Meling sier mulla Krekar ville sagt det samme om koranbrenning og mulige reaksjoner mot ham i dag, til tross for at han tidligere i år ble dømt for trusler.

Krekar ankommer retten

Mulla Krekar ankommer den andre dagen av de pågående hovedforhandlingene i Oslo tingrett.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Meling og Sjødin

Mulla Krekars forsvarere, Brynjar Meling og Arvid Sjødin.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Forsvarer Brynjar Meling brukte brukte onsdag mye tid på å bygge et annet bilde av mulla Krekar enn det aktoratet presenterte tirsdag.

Meling forklarte også nærmere om hvorfor Krekar så langt ikke har villet forklare seg i retten, og trakk særlig frem skytingen mot Krekars bolig i 2010.

Den saken ble senere henlagt av statsadvokaten, til tross for at det ble pågrepet en person som ble knyttet til åstedet med DNA-bevis.

Ville sagt det samme igjen

Etter dette beskrev Meling situasjonen som førte til at Krekar ble tiltalt for trusler mot Erna Solberg. Meling sier Krekar ikke oppfattet møtet med utenlandske journalister, der uttalelsene falt, som et intervju.

– Uttalelsene ble ikke slått opp av utenlandske journalister, men ble etter hvert anmeldt av Siv Jensen. Jeg registrerer at Jensen ikke har samme omsorg for sin politiske kollega Jonas Gahr Støre, sier Meling, og viser til ordførerkandidaten Håvar Krane.

Krane ble siktet for trusler etter å ha sagt at det ville vært fornøyelig å legge en glock i nakkegropen på et regjeringsmedlem, og trekke av. Saken har senere blitt henlagt av politiet.

– Det er blant annet med dette som bakgrunn at Krekar kom med uttalelsene han nå er tiltalt for. Han erkjenner seg ikke skyldig i forhold til tiltalen, og jeg tror nok han ville sagt de samme tingene igjen i dag. Det gjelder både mulige reaksjoner på hans død, og koranbrenning, sier Meling.

Trusler mot kurdere

Aktor begynte den andre dagen av hovedforhandlingene i Oslo tingrett med å legge frem bevis for at mulla Krekar skal har forsøkt å påvirke tre kurdere som stod som fornærmede i den forrige straffesaken mot mullaen tidligere i år.

Krekar ble da blant annet dømt for tidligere trusler mot de tre, men anket på stedet.

Lørdag 18. februar, mens hovedforhandlingene pågikk i Oslo tingrett, holdt Krekar en tale for sine tilhørere på nettstedet PalTalk. I talen sier Krekar blant annet følgende:

«Jeg sverger på Gud at alle tre er frafalne med en hver Shariadom. Det er plikt for muslimene å drepe dem om det er i Oslo, ikke Oslo.»

De tre kurderne hadde ennå ikke avgitt sin forklaring, og aktor Marit Bakkevig mener uttalelsene var egnet til å påvirke vitnenes forklaring.

«Om de kysser koranen 100 ganger, faller ikke dommen mot dem, sier Krekar videre i talen.

La ut klipp av brennende koran

Krekar har tidligere utstedt en såkalt fatwa mot to av de fornærmede kurderne. Dette etter at de la ut et klipp på YouTube, der sider fra koranen ble brent og spyttet på.

Kurderne har hevdet at hensikten ikke var å støte muslimer eller islam, men at det var ment som en demonstrasjon mot Saddam Husseins massedrap på irakiske kurdere under Al-Anfal-kampanjen mot slutten av 1980-tallet.

Saddam Hussein brukte Al-Anfal-verset i Koranen som begrunnelse for drapet på 182.000 kurdere i Nord-Irak. Det var dette verset som ble brent i videoen.

NRK.no har tidligere omtalt hvordan to av de fornærmede kurderne har blitt truet på livet av flere andre på nettet etter koranbrenningen. En av de fornærmede har også beklaget koranbrenningen, noe som førte til at Krekar i den forrige rettsrunden sa at vedkommende var «på rett vei».

Ny tale før dommen falt

Også lørdag 24. mars, etter at hovedfohandlingene var avsluttet, men før dommen i saken hadde falt, holdt Krekar en ny tale via PalTalk.

«Jeg tror i hvert fall at disse vil havne i en så tøff situasjon, så tøff at selv deres familier vil ikke kunne forstå den og ikke engang de selv fordi det er ikke en holdbar situasjon for dem.»

Tiltalen for å motarbeide rettsvesenet er etter straffelovens paragraf 132a, som har en strafferamme på fem års fengsel. Under særdeles skjerpende omstendigheter kan 10 års fengsel idømmes.

Før retten er satt

Til venstre Krekars forsvarere Brynjar Meling og Arvid Sjødin. Til høyre statsadvokat Marit Bakkevig og politioverbetjent Geir Øvstedal.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger