– Vil tvinge Statoil ut av oljesand

Flere av Arbeiderpartiets stortingspolitikere krever at regjeringen griper inn og tvinger Statoil til å trekke seg ut av sitt omstridte oljesandprosjekt i Canada.

Video 1424c4f9-27b1-4724-97a9-72dae41ee362.jpg

Demonstrerte mot Statoils oljesandprosjekt

I flere år miljøorganisasjoner som Greenpeace og WWF vært motstandere av Statoils oljesandprosjekt i Canda, uten at protestene har nådd frem.

Marianne Marthinsen

Marianne Marthinsen vil instruere Statoil om å trekke seg ut av oljesandprosjektet.

Foto: Pressebilde Stortinget

Nå får de støtte fra flere representanter i Arbeiderpartiet som vil endre regjeringens politikk om å ikke drive eierstyring ved å instruere Statoil.

NRK har snakket med 32 av Aps stortingsrepresentanter, hvor tolv av disse vil at regjeringen skal instruere Statoil til å trekke seg ut av oljesandprosjektet.

– Det er mange hos oss som er skeptiske. Det ser vi i debatten som skapt av et vedtak som Akershus Arbeiderparti har gjort, sier Marianne Marthinsen (Ap), medlem i energi- og miljøkomiteen.

De tolv representantene jobber nå med et forslag som skal opp på partiets neste landsmøte.

Vil ikke støtte vedtaket

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt støtter regjeringens politikk om Statoils oljesandprosjekt.

Akershus fylkeslag vedtok nylig at «utvinningen av oljesand i Canda skal avsluttes umiddelbart» og at «Norge eller norske bedrifter ikke skal være innblandet i oljesandutvinningen andre steder i verden».

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) kommer opprinnelig fra Akershus, men sier til NRK at hun vil ikke støtte sitt eget fylkeslag.

– Jeg forholder meg til den eierskapspolitikken som er nedfelt i Stortinget. Det innebærer at Statoils styre tar beslutninger i den type saker, sier Huitfeldt.

Flertallet av Aps stortingsrepresentanter er skeptiske

Seks av de spurte stortingsrepresentantene ville ikke svare på NRKs spørsmål om Statoils rolle i oljesandutvinning.

De resterende tolv ville ikke instruere Statoil til å trekke seg ut.

Men samtidig svarte 15 av de 20 representantene som ikke ønsket å gå imot regjeringens politikk, at de er skeptiske eller svært skeptiske til oljesandprosjektet.

Besteforeldre mot oljesand

Flere miljøorganisasjoner har i en årrekke protestert mot oljesand – utvinningsprosjektet i Canada, som de mener fører til kraftig forurensing både i luft og vann.

– Vi finner oss ikke i at barnebarna våre skal arve en verden med alvorlige klimaendringer og manglende bærekraft. Statoil må trekke seg ut av de skitneste prosjektene, slik at vi slipper å skamme oss for å være norske, sier Bente Bakke i Besteforeldreaksjonen til NRK på tirsdag.

Organisasjonen overleverte i dag et krav til Statoil om at selskapet skal ut av tjæresand til Statoils styre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger