Hopp til innhold

– Karantenetid blir det samme som å gi personer yrkesforbud

Høyres Michael Tetzschner reagerer kraftig på opposisjonspartienes forslag om karantenetid for PR-rådgivere som skal inn i regjering. – Det blir et eksempel på panikklovgivning, sier Tetzschner.

Michael Tetzschner

Michael Tetzschner (H) påpeker at man må være tilgjengelig på det tidspunktet en regjering dannes, for å kunne være aktuell som statsråd. Et påbud om karantenetid dersom du kommer fra PR-bransjen og skal i regjering, vil derfor bety at en bransje i realiteten stenges ute fra den muligheten, sier han.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I går møttes gruppeledelsene i Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet for å diskutere hvilke forslag de kan enes om når det gjelder å regulere overgangen fra PR-bransjen til regjering.

ligger det en rekke forslag på bordet, deriblant en karantenetid for PR-rådgivere som skal sitte i regjering.

– Det som gjør politikere og PR-folk så attraktive, er at de er ferskvare. De har innsyn i hverandres indre sirkler som man kan gjøre mye penger på. Man burde han en karantenetid for PR-bransjen, så denne ferskvaren gikk litt ut på dato, Per Olaf Lundteigen, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for Senterpartiet.

– Gir en bransje forbud mot å gjøre det alle andre kan

Forslaget får Michael Tetzschner, som er første nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, til å ta klart til motmæle.

– Dette blir et eksempel på panikklovgivning, for man kan umulig ha tenkt gjennom både de praktiske og prinsipielle sidene ved forslaget, sier Tetzschner.

Høyre-politikeren mener en karantenetid betyr at man i praksis gir et yrkesforbud.

– Man gir da en bransje forbud mot å kunne gjøre det alle andre borgere i Norge kan. Er man valgbar til Stortinget, kan man delta på alle nivåer i politikken på det korteste varsel. Det er demokratiets grunnidé. Et forslag om karantenetid påvirker retten til deltagelse i det politiske liv, sier Tetzschner.

– Alle vet at man må være tilgjengelig på det tidspunktet regjeringen dannes, for å kunne være aktuell som statsråd.

Han mener også det er betenkelig dersom et karantene-påbud skal omfatte alle ansatte i PR-bransjen.

– Hva med ansatte i PR-byråer som driver med medietrenings- og talekurs, skal de også måtte være i karantene? Dette viser at forslagsstillerne ikke kan forstå at de i praksis vil gi en ganske stor personkrets et yrkesforbud.

Nei fra First House

Overganger – begge veier – mellom politikken og PR-bransjen har igjen kommet i søkelyset etter at Sylvi Listhaug (Frp) gikk rett fra å være PR-rådgiver i First House til å bli landbruks- og matminister i Solberg-regjeringen.

Som PR-rådgiver har hun hatt flere oppdragsgivere også innenfor den bransjen hun nå er statsråd for, som inkluderer både landbruk og dagligvarebransjen.

Blant annet har matvarekjeden Rema 1000 bekreftet at Listhaug har rådgitt dem.

Landbruksdepartementet har henvendt seg til Listhaugs tidligere arbeidsgiver First House, og bedt om deres velsignelse til å offentliggjøre sin kundeliste.

I dag kom svaret: First House vil ikke gi pressen innsyn i kundelisten. Selskapet mener hensynet til kundenes ønske om fortrolighet må gå foran.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger