– Vil føre til at menn, kvinner og barn på flukt med reelt behov for beskyttelse ikke får det

Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti er begge kritiske til forslagene til innstramninger i asylpolitikken som innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la frem i dag.

Sylvi Listhaug og André Skjelstad

Venstres André Skjelstad (innfelt) frykter regjeringens forslag vil føre til at asylsøkere som trenger beskyttelse ikke får det.

Foto: Berit Roald/SCANPIX Roald, Berit / Alf Ove Hansen NTB scanpix

– Formålet med asylforliket var å hindre at grunnløse asylsøkere overbelastet mottakssystemet ettersom det gikk ut over dem som hadde behov for beskyttelse. Forslagene Listhaug nå kommer med er problematiske og vil føre til at menn, kvinner og barn på flukt med reelt behov for beskyttelse ikke får det, sier stortingsrepresentant André Skjelstad (V).

Listhaug la i dag frem en liste med 40 forslag til store og mindre innstramninger i lover og forskrifter på asylområdet.

Blant annet vil regjeringen stramme inn på retten til familiegjenforening, innføre strengere prøver for å få permanent opphold, redusere klagefristen, fjerne retten til fri rettshjelp og ha ny vurdering av enslige mindreårige asylsøkere når det fyller 18 år.

– For lite vekt på integrering

Også Kristelig Folkeparti er kritiske til deler av det som Listhaug la frem i dag.

Geir Sigbjørn Toskedal

Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal gjør det klart at regjeringen ikke kan regne med å få gjennom alle innstramningsforslagene i Stortinget uten forhandlinger.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Listhaug har levert raskt og er klar og tydelig på at tiltak som stopper mennesker uten beskyttelsesbehov og det støtter vi, men vi savner nok en god del og stiller oss kritisk og spørrende til forhold som har med integrering og bosetting og gjøre, sier innvandringspolitisk talsmann for KrF, Geir Sigbjørn Toskedal, til NRK.

Også Venstres Skjelstad savner forslag når det gjelder integrering.

– Vi er enig i at det viktigste for å få til god integrering er aktivitet, men Listhaug tar ikke i bruk de riktige virkemidlene. Hun burde heller sørge for at vi tillater flere å komme i aktivitet tidligere enn i dag, og legger til rette for arbeidspraksis med og uten lønn. Det vet vi fungerer, sier Skjeldal.

Selv om en del av forslagene tar utgangspunkt i forliket om asylpolitikken som Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre presenterte i november, så vil ikke Toskedal forskuttere noe når det gjelder hva som blir sluttresultatet etter at Stortinget har behandlet sakene.

– Det gjenstår å se forhandlingsviljen til regjeringen, sier han.

Listhaug om permanent oppholdstillatelse, da hun i dag presenterte forslag til innstramming

– Kan bryte folkeretten

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er svært kritiske til en del av regjeringens forslag og sier at de i verste fall bryte med internasjonal rett.

blant regjeringens forslag er krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted.

– Dette er en alvorlig innstramming. I verste fall bryter den med internasjonal rett og kan få mennesker til å reise tilbake og utsette seg for den faren de har fått vedtak om at de er beskyttet fra, sier juridisk seniorrådgiver i NOAS Andreas Furuseth til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger