NRK Meny
Normal

– Vil endre skolen i kampen mot kroppspress

Etter NRK-serien om kroppspress blant unge foreslår Arbeiderpartiet mer psykisk helse i undervisningen for forebygge kroppspress og psykiske lidelser blant unge. Vi trenger ikke flere fag, svarer Høyre.

Restylane-sprøyte settes i leppa

En kvinne fyller opp leppene med Restylane for å endre på utseendet. Nå vil Arbeiderpartiet sette i gang tiltak i skolen for å forebygge kroppspress.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Tove Karoline Knutsen

Tove Karoline Knutsen (Ap) vil endre undervisningsopplegget for å forebygge psykiske lidelser og kroppsfokus blant unge.

Foto: Stortinget

– Vi tror at det voldsomme fokuset på kropp og utseende som mange unge, særlig jenter, sliter med, er noe av årsaken til at mange unge får psykiske lidelser, sier arbeiderpartirepresentant i Helse og Omsorgskomiteen, Tove Karoline Knutsen.

#likmeg

Undersøkelser Norstat har gjort for NRK viser at nesten én av ti unge mellom 15 og 30 år ønsker å endre på utseendet ved hjelp av skjønnhetsinngrep, 13 prosent av jentene og 8 prosent av guttene. Samtidig viser undersøkelser at hver fjerde videregående-jente har depressive symptomer, ifølge Bufdir.

– Vi ber nå regjeringa sette i gang tiltak som kan gjøre noe med dette kroppspresset, sier Knutsen.

Vil ha mer psykisk helse i skolen

Onsdag foreslo Arbeiderpartiet flere endringer i skolen, som de mener vil forebygge psykiske lidelser og kroppsfokus blant unge.

– Psykisk helse må inn i fagene på skolen, helsestasjonene og skolehelsetjenesten må styrkes regjeringen må legge mer til rette for undersøkelser om forekomsten av psykiske lidelser i befolkningen, sier Knutsen.

Forslaget ble sendt til Stortinget i dag, men blir ikke behandlet til høsten og etter sommerferien. Knutsen håper et stortingsflertall vedtar mer psykisk helse i skolen.

– Mange unge har psykiske plager som etter hvert kan utvikle seg til alvorlig psykisk sykdom. Vi tror på forebygging og tidlig innsats, og i skolen når vi alle.

Tone Wilhelmsen Trøen

Tone Trøen (H) vil heller satse på å kloke lærere er det mest effektive for å styrke barn og unge til å ta gode valg.

Foto: Stortinget

Sats på lærerne

Men Høyre synes ikke et eget fag et løsningen.

Sitater fra Tone Trøen, medlem av helse- og omsorgskomiteen for Høyre.

– Vi tror en god skole og et godt læringsmiljø, med gode, kloke lærere er det mest effektive for å styrke barn og unge til å ta gode, sunne valg, sier medlem av helse- og omsorgskomiteen for Høyre, Tone Trøen.

Hvorfor ikke et eget fag?

– Jeg tror lærerne selv føler det er nok fag i skolen, for å motvirke utfordringene må man jobbe hver eneste dag i alle klassetimer, men ikke nødvendigvis i et fag. Et godt miljø for barn og unge og en skole der døren inn til helsesøsteren er åpen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger