– Vil bli konfrontert med kontroversielle uttalelser

Klimaskeptiker og innvandringskritiker Per Willy Amundsen (Frp) blir tirsdag utnevnt til ny justisminister. Han har ikke tvitret på tre år. Men han må svare for omstridte uttalelser fra tidligere, mener kommentatorer.

Per Willy Amundsen

Statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) blir etter det NRK erfarer ny justisminister etter Anders Anundsen i statsråd tirsdag. Han har tidligere markert seg som skeptisk til menneskeskapte klimaendringer og kritisk til økt innvandring.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I morgen får Norge etter det NRK kjenner til to nye statsråder. Oljeminister Tord Lien får avløsning av Os-ordfører Terje Søviknes.

Statsrådskiftene var tema i Politisk kvarter på NRK1 og P2 mandag morgen.

Men den største overraskelsen for mange er at klimaskeptikeren og statssekretær Per Willy Amundsen blir ny justisminister, etter Anders Anundsen.

Amundsen har tidligere kommet med kontroversielle uttalelser både når det gjelder klima- og innvandringsfeltet.

Siden han ble statssekretær for tre år siden har han ikke skrevet en eneste twittermelding.

Det skal handle om Frp i dagens Politisk kvarter. Klima og statsrådbytte er tema.

– Har vært stueren i posisjon

– Det har vært veldig fredelig rundt ham i de tre årene han har vært statssekretær, sier Kjetil B. Alstadheim, som er politisk redaktør i Dagens Næringsliv.

Han sier at Anundsens tidligere uttalelser og omstridte twittermeldinger er fra tiden da han var i opposisjon, og ikke mens han har vært i posisjon.

– Amundsen har som statssekretær vært veldig stueren, og har ikke twitret så lenge han har vært i posisjon, sier Alstadheim.

– Vil måtte svare for omstridte uttalelser

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK

Foto: NRK

Men til tross for at det ikke har kommet kontroversielle utspill fra Amundsen de siste årene, betyr det ikke at han slipper unna kritiske spørsmål om sine standpunnkter fra tiden i opposisjon, mener Takvam.

– Han har trukket frem at det er sola og ikke menneskene som påvirker klimaet, og at vi trenger et nytt korstog, som to eksempler. Vil den type uttalelser forfølge ham i en ny jobb?

– Ja, han vil bli konfrontert med det nå når han må stille opp til ulike intervjuer. Da vil han bli bedt om å svare på om han fremdeles står for disse standpunktene, sier Takvam.

Han mener at Amundsen står overfor en krevende politisk øvelse dersom han velger å ta fullstendig avstand for ting han har ment for få år tilbake.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger