NRK Meny
Normal

– Viktig for Norge at Breivik-rettssaken er mest mulig åpen

Den norske stat bør ikke legge lokk på saken mot seg selv, mener jusseksperter, og advarer mot lukkede dører når Breiviks soningsforhold skal behandles i retten.

Levende bilder fra Skien fengsel, blant annet av en celle og luftegård av samme type som den Breivik har. Bilder fra Scanpix.

SKIEN FENGSEL: Video fra Skien fengsel, blant annet av en celle og luftegård av samme type som den Breivik har. FOTO: Scanpix.

Advokat Thomas Horn i Høyesterett

KRITISK: Advokat Thomas Horn er kritisk til at regjeringsadvokaten ber om at deler av rettssaken om Breiviks soningsforhold skal foregå bak lukkede dører.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Norge har vært stolte over måten vi håndterte 22. juli-rettssaken på. Det er viktig at det samme skjer denne gang, sier advokat Thomas Horn, som har skrevet doktorgrad om isolasjon.

Fredag ble det kjent at regjeringsadvokaten har bedt Oslo tingrett om at deler av den sivile rettssaken om Anders Behring Breiviks soningsforhold i Skien fengsel skal gå for lukkede dører. Massemorderen har saksøkt den norske stat, fordi han mener soningsforholdene bryter grunnleggende menneskerettigheter.

– Offentligheten må få innsyn

Oslo tingrett har nektet kringkasting av Anders Behring Breiviks forklaring, fordi retten frykter at terroristen skal sende kodede meldinger til støttespillere. Dersom den norske stat også får medhold i sin siste begjæring, vil befaringene ved Skien fengsel – og Ila fengsel, samt seks vitneforklaringer, gjennomføres uten presse til stede.

Det er problematisk, mener Horn.

– Det er viktig for Norge at det som skjer i rettssaken er etterprøvbart, og at vi har en presse som kan belyse det. Dette er viktig for at offentligheten kan delta i debatten, sier juristen.

Psykisk helse viktig

Marius Emberland

VIL LUKKE DØRENE: Regjeringsadvokat Marius Emberland vil sende pressen på gangen under forklaringene til fengselsledere og helsepersonell.

Foto: Paal Wergeland / NRK

I et dokument fra Oslo tingrett kommer det frem at regjeringsadvokaten viser til taushetsplikten under forklaringene til helsepersonell, deriblant psykiater Randi Rosenqvist. Dette til tross for at Breiviks advokat Øystein Storrvik ønsker mest mulig åpenhet.

– Når det gjelder personvern, er det hensynet til Breivik som er viktigst. Hvis han selv mener det er viktig at det er åpenhet rundt dette, så er han nærmest til å vurdere det, sier Horn.

Horn skjønner sikkerhetsrisikoen det kan innebære at enkelte detaljer om Breiviks soningsforhold offentliggjøres, men påpeker at det samme ikke gjelder helseopplysninger.

– Hans psykiske helse er viktig for saken, fordi soningsregimet må tilpasses den helsesituasjonen han er i.

Luftegård i Skien fengsel

LUFTING: Breivik luftes daglig i en luftegård i Skien fengsel. En gang i uken tas han ut av avdelingen for en times sosialt samvær med ansatte.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Må vite hva som ligger bak

Jussprofessor Kristian Andenæs

KRITISK: Professor Kristian Andenæs ved institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Kristian Andenæs er professor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi ved UiO, og påpeker at det norske rettssystemet er bygget på åpenhet.

– Det er ikke bare eksperter, men folk flest som skal få vite hvordan norske domstoler blir drevet, og hva som ligger bak avgjørelsene, sier Andenæs.

– Hvorfor er denne saken viktig?

– Alle ekstreme tilfeller blir prinsipielle. Det har vært en voldsom interesse for denne personen fra første stund, sier Andenæs.

– Det er generelt en viktig sak, fordi det er ganske mange fanger som er utsatt for isolasjon i stor grad. Det vil gi økt oppmerksomhet om hvordan andre, mindre prominente fanger har det i norske fengsler.

Regjeringsadvokat Marius Emberland sa til NRK fredag at Oslo tingrett skal avgjøre spørsmålet om lukkede dører, men ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

I en rapport blir det sagt at soningsforholdene i høyrisikoavdelingen i Skien fengsel øker risikoen for umenneskelig behandling.

VIDEO: Se hvordan Breivik soner i Skien fengsel. Cellene og luftegården man ser på omvisningen er identisk med slik Breivik soner. FOTO: BERIT HEGGHOLMEN

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger