NRK Meny
Normal

– Viktig at befolkningen får vite mest mulig

STORTINGET (NRK): Leder i justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik sier Norge fremover står overfor trusselutfordringer vi aldri har sett maken til.

Hadia Tajik

Hadia Tajik var ikke kjent med trusselscenariet NRK har opplysninger om.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I dag kunne NRK fortelle at ett av scenarioene PST fryktet under sommerens terrortrussel mot Norge var at gjerningsmennene skulle ta seg inn i hjemmet til en tilfeldig familie, drepe dem og publisere opptaket på internett.

Tidligere i høst skrev VG at PST hadde fått opplysninger om at terroristene skulle angripe tilfeldige sivile med kniv på et stort arrangement med presse til stede.

– Vil spre frykt

Verken PST eller justisminister Anders Anundsen ønsker å kommentere opplysningene overfor NRK.

Leder av justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) sier hun ikke kjente detaljene om trusselen.

– Vi ble ikke informert i detalj om PST sitt kunnskapsgrunnlag, sier Tajik til NRK.

– Hva slags inntrykk gjør disse opplysningene på deg?

– Dette er jo informasjon som ikke kom fra verifiserte kilder. Men terrorens fremste formål er jo å spre frykt. Og jeg mener at det er viktig at vi ikke lar de lykkes med det, sier Tajik som mener det er viktig at befolkningen vet mest mulig om truslene mot oss.

– Jeg kan ikke kommentere dette scenarioet konkret, men det som er kjent er at Norge kan stå overfor nye og mer omfattende utfordringer enn tidligere.

– Ligner australske planer

Onsdag ble det kjent at også australske myndigheter hadde avverget et terrorangrep planlagt utført av et mulig IS-nettverk i landet.

De pågrepne mistenkes for å ha planlagt en offentlig halshugging av en tilfeldig person. Flere terroreksperter sier til NRK at de australske planene minner om trusselen som forelå mot Norge.

– Hva slags tanker gjør du deg om det, Tajik?

– PST selv sier at det er grunn til å tro at Norge igjen må heve terrortrusselnivået. Det er tilbakemeldinger som vi tar veldig på alvor politisk. Det er veldig stort trykk hos alle som jobber med beredskap, og en bevissthet om at det her kan være nye typer utfordringer man står overfor, sier Tajik.

– Hva tenker du om de omfattende sikkerhetstiltakene vi så i sommer, i lys av det du får vite nå?

– Siden Stortinget ikke kjenner til detaljene i PSTs kunnskapsgrunnlag, så kan jeg heller ikke påta meg å vurdere tiltakene som ble iverksatt. Men jeg er sikker på at regjeringen og PST tok samvittighetsfulle beslutninger med det kunnskapsgrunnlaget som de hadde tilgjengelig, sier hun.

Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene overfor NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger