Hopp til innhold

– Meningsløst å spekulere om tillit

Jens Stoltenberg sier han har full tillit til næringsminister Trond Giske, og ber nå alle involvere parter «senke skuldrene».

Jens Stoltenberg om Giske

Statsminister Jens Stoltenberg mener det blir meningsløst å spekulere i om han har tillit til Trond Giske.

Den siste tidens strid mellom næringsminister Trond Giske og styreleder i Telenor Harald Norvik, kulminerte i dag med en pressekonferanse der Norvik beskyldte Giske for å ha utsatt ham for et urimelig press.

Fredag ettermiddag kom svaret fra Giske, som mener kommunikasjonen med Giske har vært innenfor de rammene Næringsdepartementet har lagt.

Statsminister Jens Stoltenberg har ikke villet kommentere striden direkte, men sier til NRK at han fortsatt har tillit til sin næringsminister.

– Det har jeg. Det som er bra er at det nå er enighet om hvordan samarbeidet med Telenor skal videreføres, sier Stoltenberg til NRK, og utdyper:

– Og så er det helt klart at det er Telenor som tar denne typen beslutninger, fordi det er en sak som tillegges selskapet, og fordi staten ikke skal inn og bestemme, sier Stoltenberg til NRK.

– Viktig at alle senker skuldrene

Statsminister Stoltenberg ønsker ikke å kommentere hvorfor Telenors styreleder sier at han føler seg presset i saken.

Nå skal Trond Giske gi en redegjørelse i denne saken, og jeg kommer ikke til å gå inn på enkeltheter, jeg mener han skal gi en redegjørelse. Det avgjørende her at det er helt klart hva som er regjeringens eierskapspolitikk, sier Stoltenberg, og gjentar at «denne typen spørsmål avgjøres av selskapene».

Stoltenberg kommer også med en oppfordring som kan tolkes dit hen at han ønsker ro rundt den betente saken.

– Også tror jeg det er lurt nå at alle senker skuldrene litt, og ser at de viktigste tingene er på plass og håndteres slik de skal, sier Stoltenberg.

– Har staten så langt utøvet godt eierskap i denne saken?

– Trond Giske skal gi en redegjørelse, og da får vi en gjennomgang av hele denne saken. Det viktigste, nemlig at det er selskapene som tar disse beslutningene, har blitt understreket av meg, det har blitt understreket av næringsministeren, og bør være klarere enn noen gang, sier Stoltenberg.

På spørsmål om han kan garantere at han kommer til å ha tillit til næringsministeren også etter redegjørelsen, svarer statsministeren slik:

– Jeg har tillit til Trond Giske, og enhver spekulasjon rundt det er meningsløs. Han er en viktig statsråd i denne regjeringen, og har håndtert mange store saker.

– Spør Norvik

Tidligere fredag møtte Stoltenberg norsk presse i København. Han ønsket heller ikke da å kommentere striden mellom Telenor og næringsminister Trond Giske.

– Næringsministeren skal holde en redegjørelse om denne saken i Stortinget. Det tjener ikke saken at jeg nå karakteriserer eller kommenterer dette, sa Stoltenberg til norsk presse i København fredag ettermiddag.

Stoltenberg avviste konsekvent å svare på hva han mener om Giskes opptreden i saken, men bekreftet på spørsmål at næringsministeren har statsministerens tillit.

Han ville heller ikke svare på hva han mente om at Telenors styreleder Harald Norvik tidligere fredag gikk ut og sa at han var blitt utsatt for et utilbørlig press av Giske i saken om salget av A-pressens TV 2-aksjer til danske Egmont.

– Det må Norvik svare på, sa Stoltenberg til NTB.

Ikke innblanding

Statsministeren understreket i København at regjeringen aldri har behandlet TV 2-saken og aldri heller har blandet seg inn i den.

– Det var opp til selskapene å avgjøre salget av aksjene, hvilket de også gjorde, sa Stoltenberg.

Han understreket at regjeringens eierskapspolitikk ligger fast.

– Jeg registrerer også at Telenor og Næringsdepartementet har understreket at de er enige om hvordan samarbeidet skal videreføres, sa Stoltenberg før han hastet til Kastrup og et ventende fly til Oslo.

Stoltenberg møtte fredag Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt i den danske hovedstaden i forbindelse med at Danmark overtar formannskapet i EU.

AKTUELT NÅ