NRK Meny
Normal

– Vi ville ha mer tilstedeværelse

KrF mener det er mye bra i den nye politireformen som regjeringen la frem sammen med Venstre i dag, men det er flere ting som var avgjørende for hvorfor de trakk seg fra forhandlingene selv.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad, nestleder, justiskomiteen (KrF) ville ha endret på flere punkter i den nye politireformen.

Foto: Margret Helland / NRK

For KrF var det viktigste at det fremdeles skulle være sterk tilstedeværelse av politi i flest mulig kommuner.

–Men med politireformen som er blitt lagt frem nå åpnes det opp for at over halvparten av Norges kommuner ikke vil ha fast politi til stede i kommunen, sier, Kjell Ingolf Ropstad, nestleder, justiskomiteen (KrF) til NRK.

I kveld ble den nye politireformen presentert på en pressekonferanse regjeringspartiene Høyre og Frp var kommet til enighet med støttepartiet Venstre i saken. Det bekreftet justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) at antall politidistrikter reduseres fra 27 til 12.

– Jeg tror ikke at et kontorbygg er det som vil løse tryggheten eller at man responderer når noe skjer en fredagskveld, men at det skal være nok politifolk i kommunen som skal hjelpe kommunen med forebygging av kriminalitet som for eksempel forebygging i ungdomsmiljøet, er viktig, mener Ropstad.

Nytt maktforhold

En av punktene i den nye reformen er at det er politimestrene sammen med Politidirektoratet som skal bestemme hvor mange lensmannskontorer det skal være i landet. Det var KrF også grunnleggende uenig i.

– Hovedinnvendingen min mot det er at det vil føre til en sentralisering. For politimestrene og direktoratet styres etter økonomi og da vil det være viktig for dem når de tar en beslutning.

Dessuten er Ropstad opptatt av det prinsipielle.

– Noe av det viktigste her demokratisk er å ha kontroll på helse og politi. Vi har allerede gitt helseforetakene makten over sykehusene, nå gir vi Politidirektoratet makten over noe så viktig som hvor politiet skal være lokalisert, avslutter Ropstad.

Generelt positive

Hadia Tajik

Hadia Tajik, leder, Justiskomitéem (Ap) sier partiet vil gå grundig gjennom den nye politireformen.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Arbeiderpartiet mener regjeringen og Venstre har kommet med noen gode forslag i den nye politireformen. Men det er flere ting de skal gå igjennom før de eventuelt stemmer for reformen når den behandles på Stortinget.

– Det viktigste for oss først og fremst er om reformen flytter politistillinger ut til de lokale tjenestestedene. Det andre er om den svarer på Gjørv-kommisjonens hovedkritikk om at man må ha bedre kultur og sterkere ledere i politiet. Til slutt vil vi se på om den sørger for at man har gode etterforskningsmiljøer i hele landet, sier Hadia Tajik, leder, Justiskomitéen (Ap).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger