Faremo: – Vi var ikke godt nok forberedt

– Vi må konstatere at systemene ikke sto sin prøve. Mange gjorde sitt ytterste. Det var ikke godt nok, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

– Vi må konstatere at systemene ikke sto sin prøve. Mange gjorde sitt ytterste. Det var ikke godt nok, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg holder pressekonferanse på Statsministerens kontor i Glacisgate 1 i forbindelse med 22. juli-kommisjonens rapport som ble offentliggjort mandag.

Etter at 22. juli-kommisjonens rapport i dag ble lagt frem, lover Grete Faremo at beredskapen skal økes og at det norske folk skal trygges.

– Som justis- og beredskapsminister er mitt største ansvar å holde Norge trygt. Rapporten vil bli fulgt opp av en stortingsmelding, slik statsministeren har varslet, sa justisministeren under pressekonferansen mandag ettermiddag.

– Et terrorangrep var ikke utenkelig

Justisministeren innrømmer at systemene som var opprettet i forkant av et mulig terrorangrep, ikke sto sin prøve.

– At terror skulle ramme oss var ikke utenkelig. Vi hadde systemer for å hanskes med dette. Vi må konstatere at de systemene ikke sto sin prøve, sa Faremo.

22. juli-kommisjonen

22. juli-kommisjonens medlemmer er enstemte i sin liste over 31 punkter som de mener det haster å forbedre av hensyn til landets sikkerhet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I likhet med statsminister Jens Stoltenberg, lover Faremo en grundig gjennomgang av politiet etter at 22. juli-kommisjonens rapport ble lagt fram i dag.

– Vi har behov for tydelige visjoner og mer aktive mål og resultatstyringer. Politiet må evne å utnytte teknologien. Politiets responstid må ned. Ledere på alle nivåer må styrke sine egne. Jeg vil forsikre at jeg vil sikre framdriften, sa Faremo.

– Vissheten kan være tung å bære

Faremo sa at mange har i lang tid gruet seg til rapporten til 22. juli-kommisjonen skulle blir klar.

– Mange gruet seg til svar og fryktet konsekvensene, og det skjønner jeg. Klarhet og visshet kan være tungt å bære. Mange mennesker gjorde en innsats, både profesjonelle og frivillige. Det skal vi ta med oss. Menneskene er vår viktigste beredskapsressurs, sa hun.

Faremo informerte om at hun nå jobber med en ny instruks som skal tydeliggjøre politiledelsens ansvar og rolle. Hun lover å følge opp dette.

– Jeg jobber med ny instruks som skal tydeliggjøre politiledelsens ansvar og rolle, sier Faremo som lover å følge dette opp personlig.

– Som justis- og beredskapsminister er mitt største ansvar å holde Norge trygt, sa Faremo avslutningsvis.

«Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak», heter det i rapporten fra 22.julikommisjonen.

SE VIDEO: Kommisjonsrapportens anbefaling etter 22. juli.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger