NRK Meny
Normal

– Vi trenger ikke flere planer, man vet hvor skoen trykker

Venstre mener at næringsminister Monica Mæland (H) må slutte å snakke om planer for å hjelpe gründere, og heller handle.

Terje Breivik

KREVER HANDLING: Terje Breivik i Venstre

Foto: Bendiksby, Terje / NTB Scanpix

Valglogo

– Det er strengt tatt ikke flere planer vi trenger, men handling for å sikre at det blir skapt flere arbeidsplasser, sier finanspolitisk talsmann i Venstre, Terje Breivik, til NRK.

(Se Venstres krav til næringsministeren i faktaboksen)

NRK skrev tidligere i dag at næringsminister Monica Mæland (H) varsler en gründerplan, som hun håper skal gi gründerne enklere regelverk slik at flere overlever.

– Målet er å få flere til å starte egen virksomhet, gjøre regelverket enklere og å få flere gründerbedrifter til å bli lønnsomme, sa Mæland.

– Forenkling er stikkordet

Men Breivik sier at man mer enn godt nok «vet hvor skoen trykker», og at planer derfor er bortkastet tid. Venstre kommer nå til å komme med syv konkrete gründerkrav til næringsministeren i høstens budsjettforhandlinger som de mener vil gjøre livet lettere for gründere.

– Forenkling er et stikkord som er gjennomgangstonen i absolutt alle tiltak. Nå har vi heldigvis i samarbeid med regjeringspartiene og KrF fått på plass et organ som systematisk skal gå gjennom alt regelverk med tanke på å få fortgang på dette, sier Breivik.

– Det har vært snakket om forenkling og nye tiltak for gründere i mange år. Hvorfor skal det bli annerledes nå?

– Nå er det gjort en del bra. Selv de rødgrønne satte i gang forenklinger som var et steg i riktig retning. Det som kanskje er viktigst nå er å gjøre endringer i aksjeloven, slik at mindre småbedrifter får et regelverk som ikke er det samme som møter store selskaper som har kompetanse og personalressurser til å håndtere det, sier Breivik.

Ap ønsker å gi mer hjelp i starten

Marianne Marthinsen

VIL HA PROGRAM: Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet mener et akseleratorprogram kan stimulere flere gründere til å satse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Arbeiderpartiet ønsker mer satsing på kapital til gründere i tidlige faser av en ide, og forslår et akseleratorprogram der staten satser 250 millioner fordelt på fem regioner over hele landet.

– Vi vil at flere skal lykkes med å gjøre sin ide til en vekstkraftig bedrift, og vil satse nært gründerne og nært der ideene skapes, sier finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen.

Akseleratorprogrammet kan, sammen med private investorer, investere i den kritiske fasen mellom utvikling og kommersiell drift. Arbeiderpartiet tror forslaget vil gjøre at flere bedrifter kan få en raskere og kraftigere utvikling.

– Dersom en gründer eller privat investor skyter inn for eksempel fem millioner kroner i en oppstartsbedrift, skal staten matche dette med nye fem millioner kroner, slik at tilgjengelig tidligfasekapital da blir på totalt ti millioner, sier Marthinsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger