– Vi skal ikke kaste unge ut av NAV

Anniken Hauglie (H) mener det er strålende at NHOs medlemmer står klare til å hjelpe folk inn i arbeidslivet, men NHO kan bare glemme å nekte folk under 30 år arbeidsavklaringspenger.

Anniken Hauglie

– Jeg deler NHOs bekymringen at det er mange i ordningen, men vi kommer ikke til å kaste ut folk under 30 år, sier Anniken Hauglie arbeids- og sosialminister.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

NRK kunne i går melde at 29 000 under 30 år går på arbeidsavklaringspenger. De har ikke har jobb og går ikke på skole. De får i stedet penger av NAV. Nå vil NHO ha alle sammen ut av ordningen og over på mer treffsikre tiltak. Det faller ikke i god jord hos alle stortingspolitikerne.

Vil ikke kaste ut noen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier det er gledelig å se at så mange av NHOs bedrifter er klare for å hjelpe folk inn i arbeid, men der stopper rosen.

– Jeg deler NHOs bekymringen at det er mange i ordningen, men vi kommer ikke til å kaste folk under 30 år ut av ordningen slik de tok til orde for i går, sier Hauglie.

Problemet for mange i dag er at man må være minst 50 prosent syk og at man kastes ut av ordningen etter fire år. Kritikerne hevder det fører til at mange prøver å bli nok syk til å kvalifisere for ordningen, og at det fører til at mange vil stå lenger utenfor arbeidslivet.

Regjeringens løsning er å heve terskelen for å få støtteordningen.

– Vi vil styrke innsatsen ovenfor ungdom og gi dem hjelp tidligere, men vi vil også gjøre det lettere å komme ut i arbeid, sier arbeidsministeren.

– Dere har hatt regjeringsmakt i tre år, hvorfor har dere ikke gjort noe før?

– Vi har sendt ut en rekke forslag på høring, som for eksempel bedre lønnstilskudd. Vi har rikelig tid til å behandle sakene før valget, svarer Hauglie.

Fristen for høringsforslagene er 1. november 2016.

Kristin Skogen Lund

NHO-leder Kristin Skogen Lund

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Regjeringspartner Frp er mer enig med NHO, enn Høyre. Nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener mange syke fortsatt kan bruke restarbeidsevnen sin og heller få lønnstilskudd.

– De bør ikke være på arbeidsavklaringspenger om det ikke er helt åpenbart at de ikke kan jobbe. Det er ingenting som er viktigere enn at unge ikke får hull i CV-en. Bruk heller de samme pengene på lønnstilskudd slik at de kommer seg i arbeid, sier Erlend Wiborg til NRK og fortsetter:

– Tallene viser at systemet vi har ikke fungerer. Unge har ingenting å gjøre på passive ytelser.

– Glem å kaste dem ut

Opposisjonspolitikerne er ikke like positive til NHO-forslaget. Mens arbeidspolitisk talsperson for KrF vil vente på en utredning, stiller SV seg uforstående til forslaget.

Lysbakken
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er helt utrolig at høyresiden i Norge stadig tror at det er gjennom å gjøre folk fattigere at de skal bli friskere og komme seg ut i arbeid. Det vi må sørge for er at unge ikke trenger å vente mer enn tre måneder på tiltak, arbeid og utdanning, sier Audun Lysbakken, partileder i SV.

KrF vil også følge opp med aktiviteter som jobbtreningskurs i NAV, mens de venter på konklusjonen fra arbeidsavklaringspenger-utredningen.

– Vi skal være villige til å prøve noe nytt, men nå har vi en utredning og da vil vi ha konklusjonen før vi politikere begynner å konkludere. De er en sammensatt gruppe der noen er alvorlig syke og noen har bare har falt ut, og det ser ikke Frp, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger