Hopp til innhold

– Vi ser et tydeligere russisk nærvær

Norsk etterretningstjeneste sier at de ser et tydeligere russisk nærvær enn tidligere, og at Russland viser nye signaler.

Den russiske atomkrysseren Peter den Store er på øvelse et sted i Barentshavet.

SE VIDEO: Dette opptaket har aldri tidligere blitt vist offentlig i Norge. Den russiske atomkrysseren Peter den store er på øvelse et sted i Barentshavet.

Det er mannskap fra den norske etterretningstjenesten som har gjort opptakene av fartøyet og av testskytingen. Det er jobben deres å oppsøke russerne, dokumentere og rapportere hjem, og det er mye å følge med på.

Det er blant annet Norges nye spionskip Marjata skal som skal følge den økende russiske aktiviteten i Nordområdene. Skipet ble i dag døpt i Møre og Romsdal, og skipets gudmor er ingen ringere enn statsminister Erna Solberg.

– Urovekkende tegn

Etterretningssjef Kjell Grandhagen bekrefter at man ser et mer tydelig russisk nærvær.

– Det er en modernisering av militære kapasiteter, en evne til å utføre mer komplekse og krevende militære operasjoner enn vi har sett tidligere. I den forstand kan man si at det er et tydeligere russisk nærvær enn vi har vært vant med, sier etterretningssjef Kjell Grandhagen til NRK.

Han sier at mange vil se urovekkende tegn i det som nå foregår.

– En utvikling av det mer autoritære og som gjennom det som har skjedd i Ukraina, har vist en vilje til å bruke militær makt, der hvor man ser sine nasjonale interesser truet. Det er andre signaler enn vi har vært vant med fra Russland. Hvor denne utviklingen vil ende, tror jeg opptar mange. Den opptar i hvert fall oss i etterretningstjenesten, sier Grandhagen.

Kartlegge russiske våpensystemer

Norges nye spionskip koster 1,5 milliarder kroner og skal erstatte forgjengeren som i 19 år har fulgt med på alt som skjer i Barentshavet.

Det skal blant annet kartlegge hvordan russiske våpensystemer fungerer, hvilke søkemetoder de benytter seg av og finne ut hvilke frekvenser de bruker.

Også Grandhagen er fornøyd med det nye fartøyet.

– Nye Marjata vil bli en viktig brikke i videreføringen av E-tjenestens oppdrag i Nordområdene og utgjør en moderne kapasitet som skal bidra til å sikre Norges informasjonsbehov de neste 30 årene. Dagens fartøy har vært operativt siden 1995 og har nå nådd sin forventede tekniske levetid, sier han.

Marjata

Spionskipet Marjata skal blant annet kartlegge hvordan russiske våpensystemer fungerer, hvilke søkemetoder de benytter seg av og finne ut hvilke frekvenser de bruker.

Foto: Remi Sagen / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger