Glemte lik i fryseren i seks år: – Det har skjedd en glipp

Lederen i ID-gruppen i Kripos vil ikke fordele skyld i saken der tre døde ble glemt i et fryserom i flere år. – Men vi bør ta lærdom av dette, mener Per Angel og Riksadvokaten.

Døren, likkjeller2

Bak disse dørene på Rikshospitalet i Oslo har tre personer blitt oppbevart i mange år. Leder i ID-gruppen Per Angel tror likene blir frigitt til gravlegging fortløpende.

Foto: Helge Carlsen / NRK

NRK.no fortalte søndag historien om tre døde, uidentifiserte personer som har ligget på fryserom på Rikshospitalet i Oslo i tre, fire og seks år.

Per Angel

Leder i ID-gruppen i Kripos Per Angel.

Foto: NRK

Selv om DNA-profil var opprettet, post mortem-opplysninger var innhentet og registrert og sakene ble ansett som avsluttet, ble kroppene bare liggende til oppbevaring i mange år.

Leder i ID-gruppen i Kripos Per Angel sier at seks år på fryserom er alt for lenge.

– Anslagsvis bør man ikke vente lenger enn mellom tre og seks måneder før man tar stilling til frigivelse og gravleggelse, sier Angel til NRK.no.

– Ingen grunn til å holde dem igjen

Obduksjonene av de tre ble utført ved Folkehelseinstituttet på Rikshospitalet med bistand fra ID-gruppen i Kripos i 2008, 2010 og 2011.

– Når opplysningene til post mortem-skjemaet er innhentet og registrert er det ingen grunn til å beholde kroppene. I disse tilfellene skyldes det en forglemmelse, for det har ikke blitt lagt press på å få de ut, sier Angel.

Den ukjente kvinnen som ligger i fryseboksen på Rikshospitalet har blitt oppbevart i seks år, mens to ukjente menn har blitt oppbevart i tre og fire år.

De lokale politidistriktene som eier sakene erkjenner at frigivelse av de døde gikk i glemmeboka. Ifølge Angel skal man etter at det er gjort søk i savnetregisteret nasjonalt og internasjonalt ta en beslutning om frigivelse og gravlegging.

– Det tar erfaringsmessig tid å søke opp personer i det internasjonale savnetregisteret. Det er en skjønnsmessig vurdering, men anslagsvis skal uidentifiserte ligge i inntil et halvt år, mens man avventer det internasjonale søket.

– Tror du dette kommer til å skje igjen?

– Man skal aldri si aldri. Det er mennesker som jobber med dette, det er de som sitter med saksansvarene som må passe på at sakene blir avsluttet, sier Angel.

– Må ta lærdom av dette

Riksadvokaten håper Folkehelsinstituttet og politidistriktene tar lærdom av dette.

– Det er en kjedelig sak og vi legger til grunn at alle tar lærdom av dette, sier førstestatsadvokat Anne Grøstad ved Riksadvokatembetet til NRK.no.

Grøstad sier at Riksadvokaten forutsetter at Folkehelseinstituttet har en dialog med politidistriktene i framtiden.

– Dette spørsmålet er ikke regulert og er vanskelig å regulere siden sakene varierer. Man forutsetter at det vil være en dialog mellom Folkehelseinstituttet og politidistriktene. Særlig at FHI tar det opp med politidistriktene hvis de har saker eller spørsmål å ta opp med dem, sier Grøstad.

Foreslår varsling

Etter at NRK.no skrev reportasjen om de tre som ble glemt i fryseboksen, forslår Angel nå et bedre system for å varsle politidistriktene som har eierskap til sakene.

I BL-systemet, som politiet allerede bruker, finner man en oversikt over anmeldelser og saker under etterforskning, hvor det også ligger varslinger og frister.

– Hvis man hadde hatt en automatisk varsling i disse sakene, måtte man tatt stilling til sakene igjen, og ville det vært større sannsynlighet for at de ikke ble glemt, sier Angel.

Han sier samtidig at FHI som besitter fryseren kunne fulgt opp bedre, men at ansvaret for å frigi ligger hos det lokale politiet.

Folkehelseinstituttet ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger