Hopp til innhold

– Vi må kalle en spade for en spade

– Nå nærmer det seg valg. Da må man være tydelig og klar og kalle en spade for en spade, sier Frp-veteran Carl I. Hagen.

Carl I. og Eli Hagen

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen tror den snille, samarbeidsvennlige linjen har skylden for at Frp nå ligger lavt på målingene.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Per Sandberg fikk fornyet tillit fra Sør-Trøndelag FrP

– Vi er blitt så politisk korrekte at vi sparker i småstein, mens alle meldte seg inn for å flytte små fjell, sa nestleder Per Sandberg til TV2 denne uka.

Foto: NRK/Anne Heidi Røstad
Ove Vanebo

– Jeg tror velgerne vil ha andre partier som assosieres mer med alvorlighet og holder seg rolig i båten, sier tidligere FpU-leder Ove Vanebo.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Frp-nestleder Per Sandberg gikk denne uken ut med kritikk og bekymring for sitt eget parti. Sandberg mener Frp har blitt for blast, og må bli tydeligere dersom de skal greie seg gjennom valgkampen.

– Vi er blitt så politisk korrekte at vi sparker i småstein, mens alle meldte seg inn for å flytte små fjell, sa Sandberg til TV2.

– Jeg tror de aller fleste er enige i den analysen, fastslår tidligere partiformann Carl I. Hagen på Politisk Kvarter i dag.

– Dramatisk å droppe debatt

Det toppet seg for Hagen for en uke siden, da han så at ingen fra Frp hadde møtt opp for å debattere asylpolitikk på Debatten på NRK1.

«Hva i all verden er det som skjer? Det har så vidt jeg vet aldri skjedd før at FrP ikke har våget å delta», skrev Hagen på sin Facebook-side.

– Jeg synes det var dramatisk. I debatten var det Pål Lønseth fra Ap som forklarte de synspunktene vi har stått alene om tidligere. Det er jeg glad for at Ap gjør, men det er klart vi skulle vært med. Det er alle enige om i ettertid, sier Hagen.

Han forteller at han har fått klarlagt hvem som tok beslutningen, og vedkommende har sagt at det var feil.

Har mistet velgere

Hagen mener det har vært riktig å legge stridsøksa litt til side for å samle de borgerlige partiene.

– Men nå nærmer det seg valg. Da må alle partiene markere sin politikk, og da må man være tydelig og klar, og kalle en spade for en spade. Jeg ser ingen motsetning mellom dét og å være et ansvarlig, seriøst parti, sier Hagen.

– Hvordan tror du folk oppfatter Frp nå?

– Etter at de spisse formuleringene og egenarten ikke har vært i høysetet de siste årene, har man automatisk endret seg.

– Hva har det gått på bekostning av?

– Velgeroppslutningen. Det kan alle se. Og det har vært riktig, men nå er det et halvt år til valg. Da må vi prøve å få størst mulig markedsandel for å stå sterkest mulig etter valget, sier Hagen.

– Sliter med å finne formen

Tidligere FpU-leder Ove Vanebo mener Frp først må finne ut hva partiet skal bli tydeligere på.

– Når det er tvil om vi skal debattere asylpolitikk er det tydelig at det er vanskelig å peke ut en retning, sier Vanebo.

Han er ikke enig i at løsningen er å spisse budskapet.

– Vi skal dyrke noen sentrale saker, men utfordringen er å få fram bredden. Med én gang det begynner å gå galt, begynner Frp å snakke om innvandring. Jeg tror kan tjene på få fram helheten. Velgerne er opptatt av flere ting, for eksempel skole, sier Vanebo.

– Frp henger ikke med på trendene

Han mener Frp sliter med å finne sin politiske form.

– Partiet har alltid vært et samlingssted for liberale, konservativ, populister og sosialdemokrater. Frp må finne ut hvordan de skal få en klar profil som folk vil stemme på. Man har kanskje vært for opptatt av å markere seg og glemt hvordan helheten framstår, tror Vanebo.

Han tror også at Frp sliter med å henge med på samfunnsutviklingen.

– Trenden er at flere bor i storbyene og at Norge har blitt mer sekulært. Det er en del store verditrender som partiet vanskelig for å ta innover seg, sier Vanebo.

Upassende utspill

Han tror heller ikke Frp tar nok hensyn til finanskrisen.

– Jeg tror velgerne vil ha andre partier som assosieres mer med alvorlighet og holder seg rolig i båten. Om vi kommer med mange utspill kan det oppfattes som upassende i den situasjonen man er i nå, mener Vanebo.

– Hvor samstemte er Frp internt?

– Vi har moderate som Ketil Solvik-Olsen og Anders Anundsen, og så har du Per Sandberg som vil at vi skal tydeligere profile Frps primære politikk. Alle er viktige for å få Frp i regjering, men hvilken del av Frp er det man ser? Og hvis svaret er synlighet, hva er spørsmålet, undrer Vanebo.

Han mener Frp bør innse at de ikke kan nå alle, og dermed profilere budskapet inn mot en spesiell velgergruppe før valget.

AKTUELT NÅ