Hopp til innhold

– Vi må ikke trekke oss ut

– Det beste forsvaret i det lange løp er å vise at man ikke lar seg skremme, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Også Høyre er enige i at norske selskaper ikke bør trekke seg ut av land med terrorfare.

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener ikke at norske selskaper bør vurdere å trekke seg ut av farlige områder, for eksempel i Nord-Afrika.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I Politisk Kvarter i dag måtte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) svare på om norske selskaper bør revurdere sitt engasjement i for eksempel Algerie. Han mener svaret er nei:

– Vi må selvfølgelig ha en løpende vurdering av sikkerhetstiltak. Men hovedformålet til enhver terrorist er å skremme folk til å gjøre noe annet enn man gjorde før terroristen kom på banen. Det beste forsvaret i det lange løp er å vise at man ikke lar seg skremme, og at man står opp for den politikken man tror på. Jeg mener det er riktig og viktig å være globalt engasjert, både for Norge som stat og for norsk næringsliv, sier Eide.

  • HØR HELE SENDINGEN HER:

– Vi bidrar til økonomisk vekst

Også Høyre-leder Erna Solberg mener at norsk næringsliv bør forbli der de er, til tross for terrorfaren.

– Jeg forstår at dette løfter terskelen for at norske ansatte skal delta i land som Algerie. Det må selskapene ta hensyn til ved å øke sikkerheten. Men vi skal ikke la oss skremme vekk fra å bidra til økonomisk utvikling i land som Algerie, for da vil terroristene vinne, sier Solberg til NRK.

En økonomisk vurdering

Hun mener norsk tilstedeværelse i risikoområder er en økonomisk vurdering som selskapene selv må gjøre.

– Det er ikke noe vi politikere kan blande oss inn i.

– Selv om det setter livet til norske borgere i fare?

– Ja. Dette er kommersielle selskaper med store internasjonale staber, som selv må vurdere hvor de opererer og hvilket mannskap de trenger, sier Solberg.

Hun er klar på at det må gjøres oppdaterte terrorvurderinger til enhver tid, og at det må være god informasjonsflyt mellom andre lands myndigheter og de internasjonale selskapene.

(Saken fortsetter under bildet)

Høyre-leder Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg mener norsk tilstedeværelse i risikoområder er en økonomisk vurdering som selskapene selv må gjøre.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Fagforbundene sier nei til risikoland

Et av de største fagforbundene i Statoil, varsler i dag at det kan bli vanskelig å få folk til å reise ut på oppdrag for norske bedrifter i Nord-Afrika og andre risikoområder.

– I tiden fremover er det åpenbart slik at det vil bli så vanskelig å rekruttere folk, at Statoil og andre selskaper trolig må bruke å lære opp lokale fagfolk i landene hvor vi er etablert, fremfor norske ansatte. På sikt bør situasjonen normaliseres, sier Tekna-president Marianne Harg til VG.

Må regne med terrorfare

Seniorforsker Brynjar Lia har ledet terrorismeforskningen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) siden 1999. Han mener terrorfare er noe norske selskaper må regne med.

– Dette er nok ikke den siste aksjonen vi ser. Nord- og Vest-afrika er områder med en rekke væpnede konflikter. Gitt denne situasjonen må man regne med en viss terrorfare. Man har terrorfare i Europa også, men når væpnede konflikter pågår kan terrorfaren være betydelig.

- Vi gjør løpende vurderinger av sikkerheten ved alle våre anlegg, sier Bård Glad Pedersen, pressekontakt i Statoil.

Statoil om sine vurderinger av sikkerheten ved anlegg i risikoområder.

Farlige Statoil-områder

  Land

Reiseråd fra Utenriksdepartementet

Algerie

Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold i Algerie

Aserbajdsjan

Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Nagorno-Karabakh og de tilstøtende okkuperte områdene som ikke er strengt nødvendig.

India

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i delstatene Jammu og Kashmir, med unntak av Ladakh

Iran

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i grenseområdene mot Irak, Afghanistan og Pakistan, innbefattende provinsene Khorasan og Sistan-va-Baluchestan, samt de østlige delene av Kerman. Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i de øvrige delene av Iran

Libya

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til kystbyene i det nordlige Libya, inkludert Tripoli

Nigeria

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i delstatene Bayelsa, Akwa Ibom, Delta og Rivers i Nigeria

Russland

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til de russiske delrepublikkene Dagestan, Tsjetsjenia, Ingusjetia, Kabardino-Balkaria (inkludert Elbrus-området), Nord-Ossetia og Karatsjajevo-Tsjerkessia, samt de østre og sydlige delene av Stavropolskij Kraj som grenser til Tsjetsjenia

AKTUELT NÅ