– Vi må finne tilbake entusiasmen

Valgresultatet ble en vekker for det borgerlige samarbeidet, mener lederne for ungdomspartiene. Nå må partiene gå i seg selv, få slutt på kranglingen og diskutere hvordan samarbeidet fungerer, mener de.

Ungdomledere i Politisk kvarter

MÅ GÅ I SEG SELV: Lederne for de borgerlige politiske ungdomspartiene mener at de borgerlige partiene må diskutere hvordan samarbeidet mellom partiene fungerer. Vi må finne tilbake entusiasmen, mener Unge Venstres leder Tord Hustveit, Unge Høyres Kristian Tonning Riise og Emil Andre Erstad, leder for KrFU.

Foto: NRK

Valglogo

– Når alle de fire partiene går tilbake i valget må vi ta en grundig diskusjon om det borgerlige prosjekter er i stand til å skape entusiasme blant velgerne. Jeg tror svaret er nei, sier leder for Unge Høyre Kristian Tonning Riise.

De fire lederne for ungdomspartiene diskuterte samarbeidet mellom de to borgerlige partiene i regjering, H og Frp, og de to samarbeidende partiene KrF og Venstre i onsdagens Politiske Kvarter.

For mye debatt

Konklusjonen er at partiene krangler for mye med hverandre.

– Vi bruker for mye tid på å markere avstand til hverandre. Dette virker rotete for velgerne, sier Tonning Riise i Unge Høyre.

– Vi må være ærlige å innrømme at kranglingen som har pågått i flyktningsaken har skapt usikkerhet om hva som er regjeringens politikk og hva som er de borgerlige partienes politikk, sier Tonning Riise.

– Vi må se på hvordan samarbeidet fungerer. Hvis vi ikke får en kursendring nå vil vi få problemer også i 2017, sier Unge Venstres leder Tord Hustveit.

De fire borgerlige partilederne

FOR MYE KONFLIKT: De borgerlige partiene bruker for mye tid på å markere avstand til hverandre, mener de borgerlige ungdomspartiene om Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Siv Jensen og Erna Solberg.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

KrF gikk minst tilbake av de borgerlige partiene.

– Vi må diskutere veien videre. KrF gikk ikke mer tilbake fordi vi kjørte så mye to saker som mobiliserte våre, kampen for søndagsfri og kampen for å ta inn flere flyktninger. Her var Frp en av våre hovedmotstander, sier Emil Andre Erstad, leder for KrFU.

– Vi må finne tilbake felles saker som skaper entusiasme hos alle, slik vi klarte i 2011, sier Tonning Riise.

For mye hybridpolitikk

Unge Venstre peker på at Frp skaper de største problemene for det borgerlige samarbeidet.

– Jeg er skuffet over hvordan Frp ved å spille på to hatter foran valget. Dette gjorde vår valgkamp og Frps valgkamp vanskelige, sier Tor Hustveit, leder i Venstre

Frps ungdomsleder er ikke enig i at partiet gjorde valgkampen vanskeligere.

– De andre partiene har feil utgangspunkt i hvorfor alle gikk tilbake. Man blir for opptatt av å finne hybrider og kompromisser i sakene. Som i fotball kan man ikke spille uavgjort hver gang å vinne. Alle partiene kan ikke vinne hver gang, sier Simonsen.

Vil fortsatt regjere

Fpu er ikke enig med Erna Solbergs mann eller flere Frp-politikere som tar til orde for å vurdere hele regjeringssamarbeidet.

– Klart vi en gang må ta en diskusjon om hva vi vinner ved regjeringssamarbeidet. Men jeg tror vi heller må diskutere hvordan vi løser dette firekløversamarbeidet, sier Atle Simonsen i Fpu.

– Vi er ikke fornøyd med valgresultatet, men vi skal ta revansj, sier Simonsen.

SISTE NYTT

Siste meldinger