Kongen siterte «Love actually»

Humor og latter preget Kong Harald og prins Williams taler under kveldens slottsmiddag. – Vi er veldig glad for å være i Norge, sa prins William på norsk.

Kong Harald valgte sitat fra filmen "Love Actually"

GODE OG VIKTIGE VENNER: Kongen talte om alt fra gass og te, til «Skam» og mental helse.

– We may be a small country, but we’re a great one too, sa kong Harald med referanse til den britiske julefilmen «Love Actually».

Både kong Harald og prins William hyllet de norsk-britiske båndene i sine taler under kveldens slottsmiddag i anledning hertugparets besøk i Norge.

– Vi er forent av familiebånd, men vi er også forent av Nordsjøen og av vår kjærlighet til kunst og sport, sa kongen.

– Vi har et helt spesielt forhold

Kongen trakk blant annet frem hva Norge og Storbritannia har til felles:

– Vi er gamle nasjoner med dype kulturelle røtter. Vårt folk er formet av klimaet vårt, samt utfordringer og muligheter gjennom historien. Og viktigst: Våre samfunn er basert på et demokratisk styresett, ytringsfrihet og menneskerettigheter. Vi må huske at disse verdiene ikke kan tas for gitt, sa kongen.

Gjett hvilke tre fraser den britiske tronearvingen har lært seg? Dette er utdrag fra talen han holdt på slottsmiddag i Norge torsdag.

SNAKKET NORSK: Prins William høstet latter da han både åpent og avsluttet talen sin på noe gebrokkent norsk.

Prins William innledet talen med å videformidle varme hilsninger fra dronning Elisabeth og hylle Norge for det gode naboskapet.

Gallamiddag på Slottet i forbindelse med Prins William og hertuginne Catherine besøk i Norge

KONGELIG BESØK: Prins William og hertuginne Kate ankom et snølagt Oslo torsdag ettermiddag. Her er hertuginnen på vei inn til slottsmiddag sammen med kong Harald.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vårt forhold til Norge er veldig spesielt, vi er allierte, naboer, forretningspartnere, men fremfor alt er vi svært gode venner. Vi er heldige som har nordmenn som naboer, sa prins William.

Båndene mellom de to kongehusene går langt tilbake og den britiske kongefamilien har vært på besøk i Norge flere ganger.

Sigrid Raabe på Øya 2017

Sigrid Solbakk Raabe underholdt på Slottet etter festmiddagen. Her er hun under Øya-festivalen i 2017.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Etter slottsmiddagen underholdt det norske stjerneskuddet Sigrid Solbakk Raabe, eller bare Sigrid, gjestene.

– Stor fan av britisk kultur

Kong Harald talte også varmt om britisk kultur og fortalte at nordmenn flest er fascinert av alt fra britisk musikk og TV-serier, til litteratur og filmer – som den romantiske komedien han siterte fra.

– Og fremfor alt: Engelsk fotball. Men jeg forstår at norsk musikk og litteratur også er populær i Storbritannia, sa kongen.

Kong Harald trakk også frem de viktige økonomiske båndene og de norske eksportvarene gass, olje og sjømat til De britiske øyene, – og presiserte blant annet at 70 prosent av all gass i Storbritannia er importert fra Norge.

Prins William og hertuginne Catherine av Cambridge på offisielt besøk i Norge.

SLOTTSMIDDAG: Torsdagens middag til ære for hertugparets besøk innebar hyllester til det norsk-britiske naboskapet så vel som vennskapet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Så det er god grunn til å tenke på oss når dere setter på en kopp te!, sa kongen og høstet latter fra gjestene.

– Vi deler de samme målene, vi er så glade vi får møte nordmenn som er så engasjert i vårt samarbeid. Norge eg kommer alltid til å være en god venn og god partner. Vi gleder oss til å fortsette det gode forholdet i årene som kommer. «Tusen takk!» avsluttet prins William – på norsk.

Derfor er William og Kate i Norge:

Derfor kommer prins William og Kate til Norge.

Hyllet «Skam»

Kongen understreket ønsket om å fortette det gode samarbeidet med Storbritannia også etter Brexit, og avsluttet med å rose hertugparets initiativ og åpenhet knyttet til mental helse blant unge.

– I morgen forstår jeg at dere skal møte skuespillere fra TV-serien «Skam». De har også bidratt til å øke bevisstheten om psykiske helseproblemer blant unge mennesker, sa kongen.

Gallamiddag på Slottet i forbindelse med Prins William og hertuginne Catherine besøk i Norge

SKAM PÅ SLOTTET: Hertugparet skal møte noen av SKAM-skuespillerne fredag. Under middagen var Imam Meskini som spiller Sana og Tarjei Sandvik Moe som spiller Isak til stede.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

«Skam»-skuespillerne Iman Meskini, som spiller Sana, og Tarjei Sandvik Moe, som spiller Isak, var blant gjestene under middagen.

Kjent for sine humoristiske taler

Kong Harald er kjent for sine gode og av og til ironiske formuleringer i taler, blant annet fra den mye omtalte talen han holdt under hagefesten i Slottsparken i september 2016.

– Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting, talte kongen.

Se talen her:

Kongen ønsket velkommen til hagefest i Dronningparken ved å minne alle på at Norge ikke bare er fjell og dype fjorder, men fremfor alt mennesker.

Populært hertugpar

En stor folkemengde hadde møtt frem i slottsparken torsdag ettermiddag for å få et glimt av prins William og hertuginne Kate. De kongelige tok seg god tid til å snakke med de fremmøtte.

– Det er fantastisk her, svarte hertuginne Kate på spørsmål fra folk.

– Det er veldig hyggelig å være her, supplerte ektemann prins William.

Hertuginne Kate: – Norge er fantastisk

Torsdag ettermiddag ble hertugparet vist rundt i prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark av barn for barn, av den 14-årige prinsessen selv.

Poserte foran regnbue inspirert av kongens tale om inkludering.

En av skulpturene er inspirert nettopp av talen kongen holdt under hagefesten i 2016.

Se: Emiliy fikk snakke med hertuginnen

Les også: Sterke bånd mellom kongehusene i Norge og Storbritannia

SISTE NYTT

Siste meldinger