Hopp til innhold

– Vi følte oss som kasteballer i systemet

Da sterkt pleietrengende Roy Ove Hagen ble skrevet ut av sykehus, ble han lovet full oppfølging i kommunen. Han ble møtt av fortvilte pleiere som verken hadde utstyr eller kompetanse til å ta vare på ham.

Frank og Tove Hagen

MÅTTE ORDNE OPP: Frank og Tove Hagen måtte trå til døgnet rundt da sønnen ble for syk til å kjempe selv.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Roy Ove sa alltid: «Jeg stoler ikke på dem. Pappa, du må komme og ordne opp», forteller far Frank Hagen.

Etter flere års erfaring med samhandlingsreformen, som skulle bedre samarbeidet mellom sykehus og kommunen, forteller Frank om et system hvor den dødssyke sønnen gjentatte ganger ble skrevet ut fra sykehus for så å bli gjeninnlagt fordi han var for dårlig, og viktig helseinformasjon som ikke ble overført fra et sykehus til et annet.

– Jeg blei forbanna

7. januar 2014 ble sønnen skrevet ut av Ahus etter cellegiftbehandling, og overført til Gjestad bo- og aktivitetssenter i Ullensaker kommune. Han var avhengig av hjelp blant annet til å få i seg væske og mat intravenøst.

– Vi ble fortalt at det ikke var noe problem. Alt skulle være klart til å motta ham på pleiehjemmet, forteller moren, Tove Hagen.

Da sønnen ankom, møtte han imidlertid fortvilede sykehjemsansatte som verken hadde kompetanse eller utstyr til å koble til helt nødvendig utstyr.

Roy Ove Hagen

I familiehjemmet har foreldrene bilder av sønnen, Roy Ove, og hans kjæreste Solfrid. Roy Ove måtte gi opp kampen mot kreften i april i fjor.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Jeg ble forbanna, sier faren.

– Der står vi. Ingen tilbud om videre hjelp. Vi kan dessverre ikke hjelpe dere, ferdig med det, legger moren til.

Etter å ha kjørt rundt til et annet lokalt pleiehjem for å høre om de hadde riktig utstyr, uten hell, hentet faren sønnen selv og kjørte ham tilbake til sykehuset for å få satt inn en veneport. Deretter bar turen tilbake til sykehjemmet i kommunen.

– Da var klokka 01.30 om natta, og Roy Ove hadde ikke fått næring siden samme morgen.

Refses av Fylkesmannen

Familien har fått medhold hos Fylkesmannen, som slår fast at kommunen ikke burde ha tatt imot en pasient før de kunne ta ham imot på en forsvarlig måte. Fylkesmannen peker også at Ahus feilinformerte familien om hvilket tilbud kommunen hadde.

– De som er på gulvet gjør jobben sin. Det er fremragende folk, men desto lenger opp i systemet du kommer, der tror jeg det svikter, sier Frank.

– Kasteball er det første vi tenker på. Det er så mye mangel på kompetanse. Vi følte at vi måtte ta så stor del av ansvaret for at han skulle føle seg trygg, sier moren.

I april i fjor måtte sønnen gi tapt etter åtte års kamp mot kreft, 43 år gammel.

Større press på hjemmetjenesten

Tirsdag avslørte Helsetilsynet alvorlige svikt i systemet når pasienter skrives ut fra sykehus til helsetjenestene i kommunen.

Samhandlingsreformen har ført til kortere liggetid på sykehus og større press på kommunenes hjemmetjenester for å ta imot utskrivningsklare pasienter, slår rapporten fast.

Flere tilsyn vist at pasientene lå kort tid på sykehuset og at kommunen dermed hadde liten tid til å forberede mottak av pasienten.

«Vi opplever at vi ikke har noe valg, vi må ta imot dem som kommer,» uttaler en person i de kommunale helsetjenestene.

– Tar det veldig alvorlig

Ansvarlig for helsetjenesten i Ullensaker kommune, Mette Gro Iversen, sier de har tatt imot over 1700 pasienter fra Ahus siden januar 2014.

– Dette er første gang vi har mottatt en klage som handler om samhandling mellom sykehus og kommunen. Det er én for mye. Vi ønsker ikke å ha denne typen klager, så vi tar dette veldig alvorlig.

Iversen ønsker ikke å kommentere den konkrete saken før de har svart på kritikken til

Mette Gro Iversen
Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Fylkesmannen.

– Vi vil gå nøye gjennom hva vi kan gjøre bedre av det som er kritikkverdig.

Hun sier kommunen stort sett har gode erfaringer med overføring av pasienter fra sykehusene.

– Vi er helt avhengig av at vi gjør dette i samarbeid, slik at det er forutsigbart og trygt. Både kommunen og sykehuset er ansvarlige for å sikre at vi har den kompetansen og utstyret som vi trenger for å ivareta pasientene som overføres.

Ahus ønsker heller ikke å kommentere den konkrete saken, men Pål Wiik, fagdirektør Ahus, skriver i en e-post til NRK at: «Vi jobber nå svært tett med kommunene i Ahus sitt opptaksområde for å få til den best mulig utskrivningspraksis for alle pasienter som skrives ut fra Ahus til sin primærkommune».

AKTUELT NÅ