Hopp til innhold

– Vi finner oss ikke i dette

Bonde Lars Halvor Stokkestad Oserud og andre bønder protesterer mot det de mener er dårlig behandling av regjeringen. De får støtte fra opposisjonspartiene som mener at regjeringen har sviktet norsk jordbruk.

Bøndene demonstrerer

Lars Halvor Stokkestad Oserud og andre bøndene har møtt opp i hovedstaden for å protestere mot statens tilbud i landbruksoppgjøret.

Foto: Simon Solheim / NRK

Årets jordbruksforhandlinger endte i brudd etter at partene ikke klarte å komme til enighet.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, mener regjeringen har tilbudt bøndene en lavere inntektsvekst enn andre grupper. Regjeringen på sin side mener de har strukket seg langt for å få til en avtale.

– Det går ikke an å bli behandlet på denne måten, sier bonde Lars Halvor Stokkestad Oserud.

Han og en rekke andre bønder fra Ringerike hev seg på traktoren og dro inn til Oslo for å protestere mot statens tilbud i landbruksoppgjøret.

– Vi må vise at vi ikke finner oss i dette, sier Oserud til NRK.

– Hva er dere misfornøyd med?

– Det er altfor liten vilje fra regjeringen til å satse på landbruket i Norge. Det ser vi gang, på gang, på gang. Nå ser vi at regjeringen ikke følger Stortingets vilje og ikke følger opp den politikken som er vedtatt, sier Oserud.

Nasjonal talskvinne Une Aina Bastholm på Miljøpartiet De Grønnes sommerpressekonferanse fredag.

Bastholm mener regjeringen fører en næringsfiendtlig landbrukspolitikk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Næringsfiendtlig landbrukspolitikk

MDG mener regjeringen fører en næringsfiendtlig og distriktsfiendtlig landbrukspolitikk.

– Regjeringen gikk inn i forhandlingene med et tilbud som ville svekket norsk jordbruk og norsk matsikkerhet, sier Une Bastholm, talsperson for Miljøpartiet De Grønne.

Senterpartiets landbrukspolitisk talsperson Geir Pollestad mener regjeringen har feilet når det gjelder å satse på norsk mat.

– Det er overraskende at staten ikke har klart å innfri de klare føringene Stortinget har gitt om jordbrukspolitikken, blant annet om at inntektsgapet mellom bønder og andre grupper skulle reduseres, sier Pollestad til NTB.

Lars Petter Bartnes

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, mener regjeringens tilbud svekker norsk matproduksjon.

Foto: Simon Solheim / NRK

Vurderer nytt tilbud

Nå som partene nå har brutt årets forhandlinger, går tilbudet fra regjeringen videre til Stortinget, som skal vedta jordbruksoppgjøret.

– Vi må vurdere om vi skal sette statens tilbud til side. Det skal det være høy terskel for å gjøre. Hvis vi gjør det for ofte, vil vi ødelegge for forhandlingsinstituttet, sier Knut Storberget i Arbeiderpartiet.

– Dette er et tilbud fra høyresiden i norsk politikk, så det er ikke gitt at Arbeiderpartiet vil følge tradisjon på dette, sier Storberget.

– Ikke et rimelig krav

Knut Storberget

Storberget sier Arbeiderpartiet må vurdere om de skal sette statens tilbud til side i Stortinget.

Foto: Scanpix/NTB

Høyre og Frp mener derimot at staten la et godt tilbud på bordet.

– Staten har vist stor vilje til å strekke seg i forhandlingene. Det er åpenbart andre grunner som gjør at vi nå har fått et brudd, sier Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen.

Høyre mener det ikke er rimelig at bøndene skal ha en inntektsvekst som er høyere enn andre yrkesgrupper.

– Det kan ikke være slik at bøndene skal ha mye bedre inntektsutvikling enn lærere, industriarbeidere eller hjelpearbeidere, sier Gundersen.

– Skuffet over begge parter

Line Henriette Holten Hjemdal, landbrukspolitisk talskvinne i KrF sier partiet er skuffet over at det ikke har blitt en avtale.

– I enhver forhandling er det minst to parter og jeg er skuffet over begge parter. Jeg mener at alt lå til rette for at man skulle få til en avtale etter den brede enigheten i Stortinget om jordbruksmeldingen i vår, sier Hjemdal til NRK.

Ifølge Hjemdal er det viktigst for KrF å få til en kronemessig lik inntektsutvikling.

AKTUELT NÅ