Israels ambassadør: – Vi er et terrormål

Israels ambassadør regner Oslo-ambassaden som et mål for et mulig terrorangrep, og oppfordrer til kamp mot terrorister med alle tilgjengelige midler.

Ambassade 1

Fredag formiddag var politiet mannsterkt til stede utenfor Israels ambassade i Parkveien i Oslo. Politiet har høynet beredskapen etter terrortrusselen mot Norge.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Etter kampene på Gazastripen og terrortruslene fra ekstreme grupperinger i Syria har sikkerheten rundt Israels ambassade i Oslo blitt trappet opp. Inne sitter fungerende ambassadør George Deek og gjør seg tanker om at han bestyrer et mulig mål for terroristene som skal være på vei fra Syria.

– Vår ambassade er alltid et mål for terrorister. Israelske ambassader i land som Argentina og India har blitt angrepet tidligere, så vi er alltid på vakt. Vi har tett dialog med de norske sikkerhetsmyndighetene som har ansvaret for vår sikkerhet, og vi stoler på at de gjør en god jobb, sier han.

Økt vakthold

Deek 1

Israels fungerende ambassadør i Norge, George Deek, er bekymret for det jødiske samfunnet i Norge etter terrortrusselen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ambassaden er godt vant til demonstrasjoner og protestaksjoner. Men på fredag var politiet ekstra mannsterkt til stede utenfor ambassaden.

– Etter at situasjonen i Gaza eskalerte har de norske sikkerhetsmyndighetene økt sikkerheten ved den israelske ambassaden. Utover det holder vi løpende kontakt med sikkerhetsmyndighetene.Det er alltid noen som er ute etter å ta oss, sier Deek.

Da PST-sjef Benedicte Bjørnland la frem opplysningene om terrortrusselen mot Norge på torsdag, brukte hun et angrep mot et jødisk mål som eksempel. For to måneder siden åpnet en mann ild på det jødiske museet i Brüssel og drepte fire personer. Det viste seg at gjerningsmannen var en ekstrem islamist som hadde deltatt i borgerkrigen i Syria.

I forrige uke ble et jødisk område i Paris angrepet i forbindelse med en protestaksjon mot israelernes fremferd på Gazastripen.

Bekymret for jødene

Fungerende ambassadør George Deek bekymrer seg for det jødiske samfunnet i Norge.

– Som vi så i forrige uke i Paris kan jødiske samfunn bli utsatt for alvorlige angrep, det er vi bekymret for her også. Jødene i Norge er norske statsborgere, så det er norske myndigheter som er ansvarlige for deres sikkerhet. Israel er et land som dessverre er vant med terrorister, og de organisasjonene som er aktuelle nå står også ved Israels grenser. Det er ondskapsfulle og brutale terroristorganisasjoner. Man kan ikke gjøre kompromisser med terrorister – de må bekjempes med alle tilgjengelige midler, sier han.

I Norge er nå begge de jødiske museene, i Oslo og Trondheim, stengt på grunn av terrortrusselen. Det liker direktør Sidsel Levin ved museet i Oslo dårlig.

– Jeg synes jo at det er veldig trist at vi i Norge skal behøve å kjenne på denne frykten. Det var tungt å stenge museet, men jeg ser det som riktig, sier hun.

Etter det NRK kjenner til skal politivaktholdet rundt andre jødiske institusjoner i Oslo være styrket.

- Ingen økt trussel

Analysesjef Jon Fitje Hoffmann i PST

Fagdirektør Jon Fitje Hoffmann i PST sier det ikke er økt terrortrussel mot jødiske mål.

Foto: NRK

Fagdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jon Fitje Hoffmann, vil imidlertid ikke peke ut jødiske mål som spesielt utsatt:

– Det er ikke noe grunnlag for å si at det er noen større trussel eller ny trussel mot jødiske interesser og det er ikke noen endring i den situasjonen, sier han

– Hvordan vurderer dere trusselbildet for jødiske mål i Norge?

– Det er ikke noen endring i trusselbildet verken for jødiske interesser eller for andre interesser. Den trusselen her er uspesifikk. Det er ikke grunnlag for å mene at spesielle mål eller personer er mer utsatt enn andre og dermed er inntil videre situasjonen slik som den var før den trusselsaken oppsto.

– Gjelder det samme for andre trossamfunn?

– Ja, det er det samme. Vi har ikke noen holdepunkter for å mene at noen spesielle mål er mer utsatt enn andre, sier Hoffmann.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger