NRK Meny
Normal

– Vi er besteforeldre, og har litt dårlig samvittighet

I strålende lav novembersol trålet bestemødre og bestefedre Oslos gater for å demonstrere for en grønnere klode. – Vi har levd på den grønne grenen, hatt gode livsvilkår og ikke tatt tak i dette problemet i tide, sier Linda Rundquist Parr.

Besteforeldre for klima

– Vi vil at barna skal ta over en klode som er grønn, levelig og fredelig, sier Linda Rundquist Parr som står i første rekke, i midten av bildet.

Foto: Arna Vatnøy / NRK

Med parolen «Barnas klima er vår sak» høyt hevet gjennom sentrum av hovedstaden ville godt voksne klimaentusiaster vise at de bryr seg om miljøet.

– Vi er besteforeldre, og har litt dårlig samvittighet fordi det er vi som har skapt det samfunnet vi er i nå, sier Linda Rundquist Parr, leder av Besteforeldrenes klimaaksjon.

For henne er det viktig å vise at også de eldre kan forsake goder for renere luft.

– Vi går her på vegne av våre barn og barnebarn og alle barn rundt omkring i verden. Vi er villige til å slippe litt på kravene for å bidra til det grønne skiftet.

Fullt av folk på klimademo

Nesten 3500 personer samlet seg i hovedstaden for å delta i klimademonstrasjonen lørdag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Klimatoppmøte i Paris

«Vi må sloss for livet på jorda, vi må gi barna håp og tro». Allsangen fra den eldre garde runget gjennom Karl Johansgate.

Men det var ikke bare besteforeldre som marsjerte mot Stortinget lørdag. Nærmere 3.500 demonstranter i alle aldre hadde samlet seg i protest mot forurensing og global oppvarming. I flere norske byer og over 150 land var det tilsvarende arrangementer.

– Vi barn har like mye rett til å bestemme som de voksne. Vi er fremtiden, og vil ikke ha det altfor varmt, sier Victor Larsen Steenberg.

Han er med i organisasjonen Miljøagentene, og er blant fem miljøagentbarn som får reise til FNs klimatoppmøte i Paris mandag.

To jenter demonstrerer for klima i Oslo

Vårin Berg-Jacobsen og Nike Sager er med i Miljøagentene, og jobber for en mer miljøvennlig verden.

Råd til Børge Brende

Victor og Børge

Victor Larsen Steenberg i Miljøagentene og utenriksminister Børge Brende skal begge reise til klimatoppmøtet i Paris.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

Målet med toppmøtet er å vedta en ny internasjonal avtale om kutt i CO2-utslipp som skal tre i kraft fra 2020. USA har allerede varslet at en slik avtale ikke blir bindende.

Steenberg har følgende råd til utenriksminister Børge Brende som også skal delta på klimamøtet:

– Hør mer på barna. Ta oss med i forhandlingene.

– Jeg må slutte meg til de kloke ordene til Victor. Det vil få store konsekvenser for fremtiden til barna hvis vi ikke gjør noe, svarer utenriksministeren.

Mange var med og gikk i klimatog i Trondheim.

Også i Trondheim samlet mange seg til klimakamp lørdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger