Hopp til innhold

– Verste drukningssommer på tre år

I juni og juli døde 24 personer av drukning i Norge. Norsk Folkehjelp er bekymret for folks manglende sjøvett, og krever strengere promillegrense og påbud om redningsvest til sjøs.

Vestfossen

FLERE DRUKNINGSULYKKER: Så langt i år har 59 personer druknet. På samme tid i fjor var antallet drukninger 33. Bildet: En mann ble hentet livløs opp fra vannet ved Sundhaugen i Vestfossen søndag.

Foto: Ole Christian Nordby / Eikerfoto

Bare i helgen mistet minst tre personer livet som følge av drukning. En polsk mann i 50-årene var på svømmetur før han ble funnet livløs i vannet ved Sundhaugen i Vestfossen. Natt til mandag ble en mann funnet død i sjøen i Hareid. En 60-åring falt i havet og druknet i Nordland. Søndag ble en ung jente reddet opp fra vannet på Hvaler og sendt med luftambulanse til Drammen. Hun fikk hjelp i tide.

Ivar Christiansen

BEKYMRET: Ivar Christiansen, seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp mener det er urovekkende høyt antall personer som mister livet ved drukning.

Foto: Werner Anderson

Men drukningsulykkene i helgen er bare noen av tilfellene i sommer. I juli måned alene mistet 17 personer livet ved drukning, ifølge statistikken over drukningsulykker i Norge. Urovekkende, mener Ivar Christiansen, seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp.

– Vi har ikke hatt så mange drukningsulykker i juli på tre år, og det er trist at den gode trenden med lavere drukningstall de siste årene, har snudd, sier Christiansen til NRK.no.

Fint vær, flere drukningsulykker

I juli var det fint vær i store deler av landet, og flere trakk mot sjøen, elvene og strendene – og båtbruken var på sitt høyeste.

Sørlandet hadde sin tørreste juli på 109 år, ifølge Meteorologisk institutt. Østlandet hadde også en av sine tørreste juli-er siden 1900.

– Mange bader, bruker båter og dykker når det er fint vær. Større bruk av sjøen og elver har noe å si for antallet mennesker som setter seg i fare, sier Christiansen.

Men Christiansen sier at det er vanskelig å kommentere årsakene til at drukningstallene er høyere i år, enn i fjor.

– Årsakene er de samme hvert eneste år. Vi opplever at de fleste som drukner mangler flytevest, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dønna

Politiet mottok sent i går kveld melding om en drukningsulykke i Dønna kommune i Nordland. En mann (60) skal ha falt i havet fra en båt og druknet.

Foto: Alf-Eirik Johansen

– Bruk flytevest og vær edru

Ifølge statistikken var det 20 personer som i år druknet etter fall fra land eller brygge. 18 personer druknet etter ulykke i fritidsbåt. Fire personer druknet under bading.

Åtte av ti personer har ikke flyteplagg på seg ute i båt, ifølge Norsk folkehjelp som nå krever et påbud om bruk av flytevest i båt.

– Vi har sett mange eksempler på manglende bruk av flytevest i sommer. Det er viktig å tenke på at mange kunne unngått drukningsdøden dersom de hadde brukt flytevest, påpeker Christiansen.

Norsk Folkehjelp og Sjøfartsdirektoratet har også et ønske om å skjerpe promillegrensen i båt.

– Vi vil ha den samme promillegrensen på sjøen som på land. Den er i dag fire ganger høyere på sjøen, men som båtfører trenger du å være like skjerpet som i bil, sier han.

I 1998 ble det innført en fast promillegrense på 0,8 for å føre motor/fritidsbåter under 15 meter og seilbåter mellom 4,5 og 15 meter

LES OGSÅ: Slik skjer en typisk drukning

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger