NRK Meny
Normal

– Frp-verdiene tåler ikke dagens lys

– Mange av statsrådene har med seg et verdigrunnlag som ikke tåler dagens lys, sier Bård Vegar Solhjell (SV).

Bård Vegar Solhjell

Tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell mener de gamle Frp-sitatene er problematiske.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Den tidligere miljøvernministeren sikter til statsrådene, som etter få dager i det nye vervet, har møtt seg selv i døren flere ganger.

Torsdag måtte den nye barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) innrømme at hun trolig ville ha ordlagt seg annerledes nå enn da hun var i opposisjon. Hornes Twitter-melding om homoeventyr og kvinners ansvar i voldtektssaker, har skapt store overskrifter de siste par dagene.

En annen Frp-statsråd som har måttet svare for gamle uttalelser, er landbruksminister Sylvi Listhaug.

– I løpet av ett døgn er det mange som åpenbart må fornekte ting de inntil nylig har stått for av verdier og holdninger, sier Solhjell i Politisk kvarter.

Solhjell mener uttalelsene åpenbart ikke fremmer mangfoldet, og at det er et problem når de daglig skal ta avgjørelser og lede et departement.

– Jeg advarte mot Frp før valget. Det er helt tydelig at mange av de verdiene de tar med seg inn, er verdier de fleste av oss ikke deler, sier han.

Moralsk dommer

Ketil Solvik-Olsen får nøklene til Samferdselsdepartementet

Ketil Solvik-Olsen fikk nøklene til Samferdselsdepartementet onsdag. Han mener Solhjell interessen for å stille folk til veggs for gamle sitater er veldig stor.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Samferdselsminister og nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen mener Solhjell stiller seg som en moralsk dommer over andre partier.

– Han fortsetter egentlig bare med de samme advarslene han kom med før valgkampen, der han mener vi ikke er verdige hverken det ene eller andre, sier Solvik-Olsen.

Samtidig mener han media er veldig opptatt av å stille folk til veggs med gamle sitater.

– Samtlige fra Frp og Høyre som blir møtt med dette, har gjort en jobb for å sette det i den konteksten som debatten gikk i da sitatene kom, sier han og legger til at med utgangspunkt i den debatten som er i dag, fremstår sitatene som uheldige.

– Stor i kjeften

Frithjof Jacobsen

Politisk kommentator i VG, Frithjof Jacobsen.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Politisk kommentator i VG, Frithjof Jacobsen, sier Frp alltid har vært det partiet som har vært størst i kjeften.

– Jeg tror disse sitatene oppfattes som problematiske hvis man er uenig med Frp, og det er jo mange, og for dem gir nok dette næring til avskyen mot partiet. Men hvis man ser på standpunktene som Horne og Listhaug blir kjørt på nå, er det mange flere som mener det samme.

NRKs politiske kommentator, Trine Eilertsen, sier Frp har vært flinke med å kommunisere at de ikke kan få større gjennomslag enn det størrelsen på partiet tilsier.

– Kristin Halvorsen har sagt at en av hennes største tabber var at hun ikke var tydelig på at det er begrenset hvilken innflytelse du har med en viss størrelse, sier hun.

Jacobsen mener en viktig forskjell på SV og Frp er at Frp er mye mer jevnbyrdige.

– Det er sju statsråder fra Frp i regjering – det er mye mer et topartssamarbeid enn SV som var et juniorparti, i en veldig Ap-dominert regjering. Nå gjelder det å treffe på hva man skal gjøre i regjering og levere til velgerne sine. For Frp er det å bygge flere veier i et rasende tempo viktigere enn en verdidebatt om menn og kvinner i voldtektssaker, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger