Hopp til innhold

– For mye person, for lite politikk

– Det har kanskje vært noen litt for friske pust som ikke har falt helt i smak hos sindige Venstre-velgere, sier valgforsker.

Sponheim og Raja
Foto: (Montasje) / Scanpix

Venstre blir stående som valgets store taper. Partiet havnet under sperregrensen, og Lars Sponheim greide ikke å bevare plassen sin på Stortinget.

Sponheim tok konsekvensen og gikk av som partileder direkte på NRK.

Video nsps_upload_2009_9_14_23_56_47_1590.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her trekker Lars Sponheim seg på direkten.

– Venstre mistet Høyre-velgerne fra 2005

Valgforsker Toril Aalberg tror den dårlige oppslutningen skyldes for lite fokus på Venstres politikk.

– Lars Sponheim har snakket for mye om de ulike borgerlige koalisjonene, og Venstre har ikke klart å vinne på sine viktige saker som miljø og skole, sier Aalberg.

– En annen årsak er at de har mistet alle Høyre-velgerne som i 2005 stemte taktisk på Venstre for å få partiet over sperregrensen. Takket være en sterk kampanje den gangen, klarte de å oppnå et bedre valgresultat enn de lå an til.

Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten før partilederdebatten

Både Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten synes å være glemt av velgerne ved årets valg.

Foto: NRK

– Litt for friske pust

Mens de fleste andre partilederne drev valgkamp store deler av sommeren, ventet Lars Sponheim helt til midten av august med å entre kampen om velgernes stemmer.

Etter det har mye handlet om hans garanti om ikke å samarbeide om statsbudsjettet med en regjering der Frp deltar, mens Venstres andrekandidat i Akershus, Abid Raja, har snakket om vekttap, spilt golf og sjakk, i tillegg til å å delta i debatter.

– Det er vanskelig å legge skylda på enkeltpolitikere, men det har kanskje vært noen litt for friske pust som ikke har falt helt i smak hos sindige Venstre-velgere, sier Toril Aalberg.

– Venstres valgkamp har handlet mer om enkeltkandidater enn om politikken deres. Dermed har partiet fått en mer utydelig profil, sier hun.

– For lite snakk om hva Venstre ville

Dette støtter professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

– Venstre har nok ikke i tilstrekkelig grad snakket om Venstres politikk, peker Aarebrot på som en årsak til det svake valgresultatet.

Venstre var før valget en mulig regjeringspartner til Høyre, sammen med Kristelig Folkeparti. Men med Venstre ute av Stortinget, raste også den drømmen.

Også Høyre-leder Erna Solberg trekker frem fraværet av snakk om Venstres politikk som en trolig årsak til skandalevalget.

– Det kan være at det ble for mye snakk om at man ikke ville være med på noe, og for lite snakk om hva man ville. Det tror jeg har vært utfordringen, kanskje spesielt for Venstre, sier Solberg.

AKTUELT NÅ