– Vekteropplæringen er ikke god nok

Dagens krav til opplæring av ordensvakter og vektere er ikke gode nok, mener Justisdepartementet. Vekterbransjen er redd forslaget til ny opplæring ikke vil bli en forbedring.

Dagens krav til opplæring av ordensvakter og vektere er ikke gode nok, mener Justisdepartementet. Vekterbransjen er redd forslaget til ny opplæring ikke vil bli en forbedring.

Kvelertaket en vekter tok på Ole Kristian Kvammen har reist debatten rundt opplæringen vektere og ordensvakter skal ha.

Statssekretær i Justisdepartementet, Gjermund Hagesæter

Statssekretær i Justisdepartementet, Gjermund Hagesæter

Foto: Jørn Tveter / NRK

Opplæringen blir gitt av sikkerhetselskaper som har fått godkjenning fra det lokale politidistriktet.

De fleste vaktene ansatt på utesteder, konserter og festivaler er ordensvakter. Det kreves mindre opplæring for å bli godkjent ordensvakt på et utested, enn for vektere.

– Det fører til for store ulikheter i Politi-Norge, og det skal vi ikke ha. Derfor har Justisdepartementet også bedt Politidirektoratet om å lage en opplæringsplan som sikrer god opplæring, sier Gjermund Hagesæter, statssekretær i Justisdepartementet.

Han har sett videoklippene som NRK har publisert, av da Ole Kristian Kvammen ble lagt i et halsgrep i over to minutter under en festival i fjor sommer.

Vekteren sier til NRK at han handlet i nødverge, men at han selv mener en godt utført kvelning er trygt. Selskapet han jobber for, Protect Vakthold og Sikkerhet, sier de gir opplæring i at halsgrep er farlig og ikke skal brukes.

– Jeg skjønner at folk reagerer på videoklippene, men jeg vet ikke nok om bakgrunnen og jeg vil ikke kommentere en enkeltsak, sier Hagesæter.

Runar Karlsen, fagsjef for sikkerhet i NHO Service

Runar Karlsen, fagsjef for sikkerhet i NHO Service

Foto: Jørn Tveter / NRK

Vekterbransjen bekymret

Dagens ordning er ment å være en midlertidig løsning, før den nye opplæringsloven er på plass og den nye loven om vaktvirksomhet trer i kraft.

– Justisdepartementet har åpnet for at ordensvaktene fortsatt skal ha langt mindre kurs og trening enn vektere, sier Runar Karlsen, fagsjef for sikkerhet i NHO Service.

Ordensvaktene har den type roller som er mest utsatte, i et miljø der det er mye alkoholrus og du har kanskje 500 mennesker inne på et utested eller en konsert. Å skulle stå i den jobben med en vesentlig avkortet opplæring, det mener vi blir helt feil, sier Karlsen.

NHO Service representerer sikkerhetsselskapene som ansetter flest vektere i Norge. Da Politidirektoratet (POD) la fram et forslag til opplæringsplan i 2012, krevde Justisdepartementet endringer.

Departementet mente at det var unødvendig å gi like omfattende opplæring til ordensvakter som til vektere.

Ordensvakter ved skjenkesteder skal hindre og dempe konflikter, uten bruk av vold, og bistå ved krisesituasjoner. Karlsen i NHO vil heller stille høyere krav til dem, enn til vektere ved arbeidsplasser med lavere risiko.

– Jeg er bekymret for sikkerheten til vaktene, men også for publikum i møte med vakter uten tilstrekkelig opplæring, sier Karlsen.

Vil ikke ta stilling

Justisdepartementet ba POD om ny opplæringsplan som lemper på kravene til ordensvakter, men det var under forrige regjering.

– Det den forrige regjeringen uttalte får den forrige regjeringen mene noe om, sier Gjermund Hagesæter.

– Dette er noe vi skal gå gjennom når denne opplæringsplanen kommer fra POD. Det vil være feil av meg å gå inn og vurdere de konkrete avgrensningen nå, men det skal være gode krav, sier Hagesæter.

NRK har ikke lykkes med å få en kommentar fra Politidirektoratet om når forslaget til ny læreplan er klar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger