NRK Meny
Normal

Bekjent om tiltalte: – Var redd for han etter drapet

(OSLO TINGRETT) NRK.no: En bekjent av tiltalte har tidligere har forklart at han så tiltalte gå i stor fart mot Einar Opsahl. I retten fredag hevdet det sentrale vitnet at han husker lite av drapsnatten.

Video Knytter Bislett-drapet til gjengmiljøer

Einar Opsahl ble skutt og drept på åpen gate i Oslo i fjor sommer. Politiet mener han ble et tilfeldig offer.

Foto: Nyhetsspiller

Den bekjente av den tiltalte hadde vært sammen med tiltalte i timene før Einar Opsahl (35) ble skutt og drept, natt til lørdag 18. juni 2011. De to hadde vært i en leilighet og drukket, før de dro på en «vietnamisisk fest», etter en kort stopp på Carl Berner.

Deretter dro de to til restauranten Tasty Thai på Bislett etter stengetid, der de ifølge vitnet skulle møte tiltaltes kjæreste. Ifølge den bekjente kom de to seg rundt i tiltaltes bil, som tiltalte kjørte.

Inne på restauranten fortsetter de to å drikke. Vitnet forteller at han var «litt redusert», og etter hvert havnet i munnhuggeri med en felles bekjent av vitnet og tiltalte.

Vitnet fikk deretter intrykk av at tiltalte skulle hjem med kjæresten, og at kvelden var over. De skal da ha gått sammen ut til tiltaltes bil.

Statsadvokat Håvard Skallerud

Statsadvokat Håvard Skallerud ble svært irritert da vitnet forklarte at han ikke husket noe fra drapsnatten.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg ble flydd på

På drosjeholdeplassen utenfor havnet vitnet i klammeri med «en eller flere nordmenn».

Det har senere kommet frem at vitnet havnet i basketak med avdøde Einar Opsahl, etter at det blant annet har blitt gjort funn av Opsahls DNA under vitnets negl.

– Jeg ble flydd på, men jeg husker ikke av hvem. Jeg prøvde å komme meg løs.

Vitnet forteller at han «i ren frustrasjon tok seg en røyk» etter klammeriet. Deretter hørte han «et smell».

– Da fikk jeg panikk, og løp avgårde, sier vitnet.

– Skjønte du at noen hadde blitt skutt? spør aktor.

– Nei, men jeg fikk panikk. Da løp jeg, alle løp.

– Vet du hvor tiltalte var da?

– Nei, svarer vitnet.

– Jeg skjønner at dette er vanskelig å svare på, og at det har gått lang tid. Jeg kommer til å stille flere konkrete spørsmål. Hvis jeg tror at du juger, vil det bli vurdert straffesak mot deg. Greit?

– Ja, svarer vitnet.

– Hva faen er det som skjer?

Aktor begynner deretter å presse vitnet på at han har forklart andre ting i avhør. Vitnet gjentar flere ganger at han har vært stresset etter skyteepisoden, og at han sliter med å huske ting. Han sier selv at han har vært i kontakt med psykiatrien etter hendelsen.

I politiavhør har det kommet frem at vitnet ringte tiltalte to ganger etter at Einar Opsahl ble skutt, første gang klokken 01.13. Opsahl ble skutt klokken 01.05.

Vitnet skal i telefonsamtalen ha spurt tiltalte om hva som hadde skjedd på drosjeholdeplassen i Pilestredet.

– Jeg spurte, hva er det som skjer. Hva faen er det som skjer? leser aktor opp fra avhøret fra sommeren 2011.

Morten Engesbak

Forsvarer Morten Engesbak på vei inn rettssal 127 i Oslo tingrett.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Slapp av

I avhør i fjor sommer forklarte vitnet at han ringte tiltalte, fordi han lurte på om det var han som hadde skutt. Tiltalte skal ifølge vitnet ha sagt at han måtte «slappe av».

Vitnet skal i avhør også ha fortalt at han så tiltalte komme raskt ut av bilen etter basketaket, og at han gikk raskt mot stedet der basketaket hadde skjedd. Han forklarte at tiltalte «virket stresset».

Opsahls venn har tidligere sagt at han så tilalte komme raskt mot Einar Opsahl, før han trakk fram pistolen og skjøt.

I retten fredag svarte vitnet at han ikke hadde noen formening om hvem som hadde avfyrt skuddet.

– Jeg vet ikke, jeg var i sjokktilstand, sier vitnet.

Var redd for tiltalte

På direkte spørsmål svarer vitnet at han har vært redd for tiltalte etter skyteepisoden. Spørsmålet kommer etter at vitnet i et tidligere avhør har forklart at han ringte tiltalte fordi han trodde «det var noe muffins. At han kunne være involvert».

– Har du vært redd etter denne hendelsen? spør aktor.

– Jeg var i sjokk. Jeg fikk panikk. Jeg har aldri vært borti noe slikt, sier vitnet, tydelig stresset.

– Hva var du redd for? Var du redd for politiet?

– Nei.

– Er du redd for skytteren?

– Da var jeg det. Jeg trodde han skjøt, men jeg vet ikke det.

– Er det grunn til å være redd for tiltalte?

– Jeg var det da, gjentar vitnet.

– For at han skulle gjøre noe?

– Kanskje.

Aktor lurer på hvordan tiltalte er, om det er grunn til å være redd for ham. Vitnet ønsker ikke å svare. Aktor lurer også på om tiltalte har blitt kontaktet av noen i miljøer rundt tiltalte. Vitnet svarer avvisende på dette.

– I så fall er det viktig at du tar kontakt med politiet, supplerer aktor.

Redd for å peke ut skytter

Poltiiet har tidligere gitt uttrykk for at det har vært vanskelig å få personer i miljøet til å bistå i etterforskningen. I et av avhørene fra i fjor sommer blir det sentrale vitnet også beskyldt for å ha holdt tilbake informasjon om etterforskningen. Det blir også sagt at det kan være aktuelt å sikte vitnet for falsk forklaring.

Vitnet bryter da sammen i gråt, og sier at han er redd for «de derre».

Forsvarer Morten Engesbak hevder overfor NRK.no at «de derre» vitnet sikter til ikke er tiltalte, men et kriminelt, asiatisk miljø i Oslo.

– Dette kan sees i sammenheng med den frykten tiltalte har gitt uttrykk for, sier Engesbak til NRK.

– Har sett folk bli drept

Tiltalte skal selv ha sagt at han vet hvem som skjøt, men at han ikke ønsker å si dette av frykt for sitt eget liv. I sin forklaring har han også sagt at han har blitt oppsøkt fra personer i det kriminelle miljøet.

Tiltalte hevder at det var en tredje person som avfyrte det dødelige skuddet mot Einar Opsahl, og at han vet hvem dette er.

– Jeg tør ikke si hvem det er. Jeg vet det, men jeg har vært vitne til at folk jeg kjenner blir drept av de folka før, sa tiltalte i sin forklaring.

Denne personen, omtalt som «Mr. X», skal ha hatt halvlangt hår, i kontrast til tiltaltes korte piggsveis. Flere av vitnene har også plassert en person med halvlangt, sort hår og asiatisk utseende i området rundt Tasty Thai drapsnatten.

Tilfeldig offer

Politiet mener Opsahl ble et tilfeldig offer, og at han ble drept etter å ha havnet i klammeri fordi han åpnet døren på det han trodde var en pirattaxi. Politiets teori er at han da forstyrret en narkohandel.

En 30-åring med bakgrunn fra Thailand og Laos er tiltalt for drapet. Han ble pågrepet kort tid etter, og var da i besittelse av ammunisjon og store mengder narkotika. 30-åringen er tidligere straffedømt elleve ganger, blant annet for drapstrusler og ran.

Tiltalte nektet lenge å snakke med politiet, etter å ha forklart at han var på et utested da drapet skjedde. To uker før straffesaken skulle starte, tok imdlertid tiltalte kontakt med politiet via sin advokat, og innrømmet at han hadde vært på stedet.

Erkjenner besittelse

Tiltalte har innrømmet at narkotikaen og ammunisjonen som ble funnet ved pågripelsen er hans, men sier at han ble et uskyldig vitne til at en annen drepte Opsahl.

Politiet har funnet offerets blod på tiltaltes bukse, noe som ifølge krimteknikere tyder på at tiltalte var mindre enn fem meter unna da Opsahl ble skutt. I rettssaken har det også kommet frem at flere av vitnene har forklart at gjerningsmannen hadde halvlangt, hår. Forsvarer mener bilder fra puben Bør og Børsen drapsnatten viser at den tiltalte hadde kort hår da drapet skjedde.

Ingen av Einar Opsahls venner, som var med offeret drapsnatten, pekte ut tiltalte i fotokonfontasjon etter drapet. En av vennene hevdet imidlertid at han kjente igjen tiltalte som gjerningsmannen torsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger