NRK Meny
Normal

– Vanvittig forslag fra Carl I. Hagen

STORTINGET (NRK): Carl I. Hagens forslag om en kommunal etat som skal sjekke at innvandrerforeldre lærer barna sine norsk blir møtt med latter og hoderisting på Stortinget.

montasje Trine Skei Grande og Marianne Marthinsen

SAMSTEMT KRITIKK: Både Venstres Trine Skei Grande (t.h.) og Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen kaller forslaget fra Frp i Oslo for ren symbolpolitikk.

Foto: Pressebilde Stortinget/Junge, Heiko / NTB Scanpix

– Dette er et helt vanvittig forslag. Her skal man altså opprette en egen etat med kommunalt ansatte som skal gå rundt og banke på folks dører der hvor det vokser opp barn av foreldre som ikke er etnisk norske, for å sjekke om de har en språkopplæringsplan, sier stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap) til NRK.no.

– Hvis Fremskrittspartiet mener at de skal avbyråkratisere Norge, er det å lage en kontrollmekanisme der folk skal inn i alles hjem og se hvilken barne-TV foreldrene viser, en byråkratisk oppbygging som vi andre kanskje er litt skeptiske til, sier en smått lattermild Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Kun symbolpolitikk

I dag leverte Carl I. Hagen, som leder Frps bystyregruppe i Oslo, et forslag om å opprette en integreringsetat som skal sørge for at innvandrerforeldre lærer barna norsk innen skolestart. Dersom foreldrene ikke følger opp, mener Hagen at de bør miste eventuelle offentlige støtteordninger. I ytterste konsekvens bør de fratas omsorgen, mener han.

carl i hagen på talerstolen frps landsmøte 2013

OMSTRIDT: Carl I Hagen vil ha en egen integreringsetat i Oslo. – Denne etaten skal passe på at alle barn kan norsk når de begynner på skolen. Gjør de ikke det, må det settes i gang tiltak for familiene, sier han til NRK.

Foto: Petter Olden

Men forslaget fra Frps bystyregruppe møter betydelig motstand lokalt i Oslo. Verken Høyres eller Venstres lokalpolitikere ønsker en integreringsetat i hovedstaden, og uten borgerlig støtte får forslaget aldri flertall i bystyret.

– For meg handler dette bare om symbolsaker som egentlig ikke har noen praktisk verdi. Utfordringene i norsk skole er store, sett opp mot jobben som må gjøres. Da synes jeg heller du skal gi armslag og mer støtte til de som gjør jobben, enn å ansette flere byråkrater som skal kontrollere hva folk skal se på barne-TV, sier Skei Grande, og viser til Hagens utspill i VG om at barna ikke bør se tv fra hjemlandet dersom de ikke kan norsk.

Ikke mulig å gjennomføre

Også Marthinsen fra Arbeiderpartiet lar seg provosere av at politikere blander seg opp i om barn skal få se tv-programmer fra foreldrenes hjemland, eller ikke.

– Det som opprører meg mest er vel forslaget om å knytte dette direkte til økonomiske ytelser. At dersom barna ikke ser de riktige programmene på barne-TV, så skal det gå direkte ut over familiens økonomi, sier hun.

Hagen går nemlig inn for at kommunen kan holde tilbake «samtlige offentlige ytelser» dersom de mener at foreldrene ikke følger råd og pålegg om språkopplæring:

«IE (integreringsetaten, journ. anm.) skal bruke de virkemidler som er nødvendig for å sikre en god integrering herunder full kontroll med alle offentlige ytelser en familie mottar. Enhver familie som mottar en eller annen form for offentlig ytelse eller tilskudd plikter å følge pålegg fra Integreringsetaten», står det i forslaget han leverte mandag.

Men Arbeids- og sosialdepartementet opplyser overfor NRK at det ikke er mulig å kutte i sosialhjelpen på bakgrunn av foreldrenes manglende språkopplæring, slik Hagen ønsker.

«Nav-kontoret kan stille en rekke vilkår for stønaden, men vilkårene må ha nær sammenheng med vedtaket. Selv om det er viktig at barn som vokser opp i Norge lærer norsk, vil dette ikke påvirke familiens behov for sosialhjelp, og det vil derfor ikke ha sammenheng med vedtaket», skriver departementet i en e-post.

Tror ikke forslaget er seriøst ment

Marthinsen nøler ikke med å hevde at forslaget «åpenbart bare er symbolpolitikk» fra Hagens side.

– Mitt råd til Carl I. Hagen er at han bruker tid på å overbevise Siv Jensen om å gjøre det som faktisk fungerer for å bedre integreringen. Det betyr at de bør trekke forslaget sitt om å øke barnehageprisene og å trekke forslaget om å øke kontantstøtten, sier hun.

Frp sentralt har ikke tatt stilling til alle tiltakene Hagen foreslår, men partiets innvandringspolitiske talsmann går langt i å støtte hovedlinjene i forslaget fra bystyregruppen i Oslo.

Han støtter Hagen i at manglende norskopplæring er omsorgssvikt, og mener det trengs en debatt om offentlige sanksjonsmuligheter.

– Når vi ser at svært mange innvandrerforeldre ikke tar det ansvaret, så går det utover barna. Og da må vi iverksette tiltak som gjør at barna lykkes, sa Mazyar Keshvari til NRK.no tidligere i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger