NRK Meny
Normal

– Vanskelig med byrådssamarbeid

KrF i Oslo mener Carl I. Hagens flyktningutspill vanskeliggjør et byrådssamarbeid med Frp. – Ikke mulig å forene våre standpunkt i denne saken, sier Krfs listetopp i Oslo.

Erik Lunde er KrFs førstekandidat i Oslo

REAGERER: Erik Lunde er KrFs førstekandidat i Oslo.

Foto: Trude Bakke / NRK

Valglogo

Carl I. Hagens utspill om å returnere alle båtflyktninger, slik Australia gjør, har møtt krass kritikk. Flere har reagert på Hagens utspill og KrFs førstekandidat i Oslo er rystet over utspillet.

– Jeg synes det er utrolig smålig. Her står vi overfor verdens største flyktningkatastrofe siden andre verdenskrig og da er det selvsagt at en by som Oslo, med våre tradisjoner, skal bidra, sier Erik Lunde, til NRK.

Ikke mulig med samarbeid

Hagens utspill viser at det heller ikke vil være mulig med noe eventuelt byrådssamarbeid i fremtiden, mener Lunde.

– Vi har samarbeidet godt med Frp i saker der vi har et felles engasjement, men det er ikke mulig å forene Frp og KrFs standpunkt i denne saken, og det gjør det svært vanskelig med et mer formelt samarbeid, sier Lunde.

Han er tydelig på at Carl I. Hagen ikke vil få gjennomslag for sin politikk og sitt forslag om å sende alle båtflyktningene i retur.

– En sånn by vil ikke Oslo være, sier Lunde.

«Byen med det store hjertet»

Han mener at Oslo alltid har vært en by som har vært raus, og som har tatt imot mennesker på flukt.

– Vårt slagord er at Oslo skal være «byen med det store hjertet» og det slagordet kan vi ikke smykke oss med hvis vi gjør som Carl I. Hagen og sier «null flyktninger og send alle båtflyktningene i retur», sier Lunde.

Ikke Frp-politikk

Rikspolitisk får ikke Hagens utspill konsekvenser for samarbeidet mellom Frp og Krf.

– Jeg har lagt merke til det var vanskeligere å samarbeide med Frp da Carl I. Hagen var i rikspolitikken enn det er nå, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten, og legger til at det bedret seg rikspolitisk da Hagen ble oslopolitiker.

Nestleder i Frp, Per Sandberg sier Carl I. Hagens utspill ikke er i tråd med Frps politikk.

– Nei, nå er det ikke slik at vi har prioritert nå å sende båtflyktninger tilbake. Båtflyktninger som kommer over og har søkt asyl i Europa eller i Norge, de får sakene sine behandlet på vanlig måte, sier Sandberg til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger