Mange norske utvekslingselever kan se for seg å leve «The American dream» når de reiser over dammen på utveksling. Realiteten er ofte en annen.
Strengere husregler hos vertsfamilien, konservativ oppdragelse, kulturkrasj, manglende evne til å kommunisere og dårlig kjemi er blant grunnene til at mange utvekslingselever hvert år bytter vertsfamilie - eller i verste fall reiser hjem.
NRK skrev denne uken om utvekslingseleven Julia Sandstø (18), som sier hun hadde en fæl tid hos vertsfamilien sin i USA. Hun måtte hjelpes bort fra den mobbende vertsfamilien.
– Ikke som å bo på hotell
Sissel Bigseth, daglig leder i My Education, sier det er utvekslingsfamilien som skal tilpasse seg vertsfamilien, ikke omvendt.
Foto: My EducationMen det er få historier som ligner på Julia sin, skal man tro utvekslingsorganisasjonene i Norge som sender ungdommer fra videregående skoler til utlandet.
Misnøye blant utvekslingselever bunner ofte i at elevene har for høye forventninger til oppholdet i utlandet, mener Sissel Bigseth, daglig leder i My Education.
– Vi er opptatte av å finne ut om de er klare for å bo hos en vertsfamilie. De må skjønne at det ikke er hotell de skal bo på. Vertsfamilien får ikke betalt for dette, sier Bigseth til NRK.
Hun sier de på forhånd sjekker familienes referanser og politiattester, og om familien har riktig motivasjon.
– Vi har områderepresentanter som møter vertsfamilien på forhånd og forsikrer seg om at familiene er trygge. Men 100 prosent garanti har man ikke med mennesker generelt, sier hun.
- LES OGSÅ:
– Utfordringer i vertsfamilier
Lisa Augstsson-Hübner, daglig leder i STS Education sier norske ungdommer ofte støter på kulturelle utfordringer på utveksling.
Foto: STS Education– Selvfølgelig møter man utfordringer i vertsfamilier. Man har utfordringer i familier her hjemme også, sier Lisa Augstsson-Hübner, daglig leder i STS Education.
Andre grunner til at elever bytter vertsfamilier, kan være at det skjer endringer i familien, for eksempel ved en skilsmisse, at noen har blitt syke eller at en vertsforelder har mistet jobben.
– Ikke som å være turist
Generalsekretær Marit Grønskei i AFS Norge sier at utvekslingselevene vil komme langt med realistiske forventninger, en positiv innstilling og åpen kommunikasjon.
Marit Grønskei sier at elevene må forholde seg til et strikt opplegg og ulike samfunnsstrukturer.
Foto: Privat– Ofte er det selve kulturen og kulturforskjellene som er utfordrende, og det vil det være i alle vertsfamilier. Man må tilpasse seg en annen virkelighet og hverdag enn det man er vant til her hjemme. Dette er en del av utvekslingsopplevelsen, sier hun.
Grønskei minner om at stort sett alle land i verden opplever mer kriminalitet enn Norge, og at sikkerheten for elever og vertsfamilier er det viktigste. Derfor sier hun at elevene vil oppleve redusert frihet i forhold til hva de har hjemme.
– Å være på utveksling er noe helt annet enn å være turist. Vi har et motto i AFS: «It's not good, it's not bad – it's just different», legger Grønskei til.