NRK Meny
Normal

– Utrolig at ingen ble truffet

En føreløs RIB-båt dundret inn på en strand i Oslofjorden mandag ettermiddag. Nå oppfordrer Redningsselskapet alle båtførere til å bruke dødmannsknappen.

Båt RIB Fornebu

Den førerløse båten gikk i voldsom fart opp på stranda på Fornebu, da fire personer mellom 16 og 20 år falt av ved Nakholmen.

Foto: Siw Stensaas Thorsen

På litt under ett døgn har to RIBer kjørt førerløse av gårde etter at mannskapet har blitt kastet av. Søndag ble det satt i gang leteaksjon da en RIB-båt ble funnet ved Tofte i Hurum. Det viste seg at føreren falt over bord i Son, og at båten gikk helt til den traff land.

Mandag ettermiddag ble fire ungdommer kastet av RIB-en de kjørte ved Nakholmen i Oslofjorden. Båten fortsatte i stor fart til den traff Svartebukta på Lagåsen på Lysaker. En badegjest ble nesten truffet, ifølge VG.

– Hadde det vært mye folk på den stranda, hadde båten utgjort en stor risiko. Det er utrolig at ingen ble truffet på den lange ferden båten hadde, sier Eigil Andersen, kommunikasjonsrådgiver i Redningsselskapet.

RIB-båt Tofte

RIBen fikk seg en trøkk da den gikk på land i Hurum i Buskerud med stor hastighet søndag. Føreren ble kastet av i Son og kom fra hendelsen uten skader.

Foto: Edgar Dehli

– Bruk dødmannsknappen!

Redningsselskapet ber nå alle båtførere om å huske på dødmannsknappen når de er på sjøen.

– Det er jo ikke veldig avansert, det er bare å koble snora på seg slik at motoren dør dersom man skulle falle over bord, forklarer Andersen.

Men den har ingen hensikt om ingen bruker den. Og faller man ut av båten, kan man komme seg opp igjen om den stopper å gå.

– Disse båtene er borte før man får hodet over vannet, sier Andersen, og sikter til både fører og andres sikkerhet.

– Flere raske båter

I motsetning til flytevesten er det ikke noe påbud om bruk av dødmannsknapp om bord i båt.

– Vi ser stadig flere raske båter på sjøen nå, og da er det spesielt viktig at man bruker dødmannsknappen. Vi må ha en bedre opplæring på dette, sier Andersen.

14 mennesker har druknet innen april i år, fem av dem i forbindelse med båt. Redningsselskapet vil unngå at liv går tapt på grunn av løpske båter.

– Det er naivt å tro at dette ikke skjer igjen, sier Andersen.

NRK skrev i en tidligere versjon av denne saken at Andersen og Redningsselskapet ber om et påbud om bruk av dødmannsknapper. Det stemmer ikke. Det de ønsker er å styrke opplæringen rundt bruk av raske båter og bruk av dødmannsknapp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger