Hopp til innhold

– Mange utesteder viser VM-kamper ulovlig

I disse dager viser puber og utesteder VM-kamper på storskjerm, men ikke alle har papirene i orden når kontrollører dukker opp, ifølge Viasat.

Store Stå

HAR ALT I ORDEN: Rett etter åpningstid tirsdag formiddag er det stille og rolig, men under VM-kampene er det mye folk og god stemning, forteller bartender Benedicte Lund. Fotballpuben Store Stå på Bislett har alle rettigheter til å vise fotballkamper under VM i Brasil.

Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen / NRK

Store Stå i Oslo får hver kveld besøk av ivrige fotballfans som vil se VM-kampene fra Brasil på storskjerm.

– Under åpningen var det så mange her at folk sto ute på fortauet. Så her er det som regel mange folk og veldig god stemning, sier bartender Benedicte Lund på fotballpuben som har rettigheter til å vise fotballkamper offentlig.

Men ikke alle utestedene har papirene i orden når de inviterer til fotballfest og bryter dermed åndsverkloven.

Ifølge Øystein H. Christensen i Viasat er dette er utbredt problem.

Øystein Hygen Christensen

STORT PROBLEM: Øystein Hygen Christensen, pressesjef i Viasat sier det er et utbredt problem at enkelte puber og utesteder ikke betaler for å vise VM-kamper offentlig.

Foto: Viasat

– Vi opplever at enkelte puber og utesteder fusker i faget og viser VM uten å ha inngått en avtale med oss før det startet. Dette skjer ikke bare i fotballsesonger eller under store mesterskap, men året rundt, sier Christensen.

Piratkopier og «card sharing»

TV-selskapet er sammen med Canal Digital de viktigste aktørene når det gjelder offentlig visning.

Organisasjonen Stop Nordic Contenct Protection jobber for å bekjempe ulovlig streaming og ulovlig tilgang til sendinger som mottas via for eksempel parabol, kabel eller digitalt bakkenett.

– Vi ønsker å hindre misbruk og sikre rettighetene til de meget dyre TV-produksjonene. Et lovbrudd rammer hele kjeden – fra distributørers mulighet for å kjøpe godt og variert innhold, til sportsaktørers mulighet til å leve av yrket sitt eller idrettslagenes rekrutteringsmuligheter, forteller daglig leder David Würgler.

Bruk og salg av piratkort og kortdeling, som gir tilgang til kodede betalte TV-kanaler, er også et utbredt problem. Dette er i strid med straffelovens §262 og straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år.

Ifølge Viasat blir offentlige steder kontrollert med uanmeldte stikkprøver utført av Securitas, og dersom det blir nødvendig følges dette opp med rettsvesenet.

Snikere med vilje?

Daglig leder ved Store Stå, Tina Lund, ønsker ikke å kommentere lisenskostnader eller leverandøravtaler, men opplyser at det årlig er snakk om flere hundre tusen.

Beløpet regnes ut ifra antall sitteplasser. For eksempel må et utested med 60 sitteplasser betale 860 kroner per måned for TV2-kanalene som sender VM-kamper.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Fotballfans på Kontraskjæret

VM-FEST: Rundt 80.000 mennesker har hittil vært innom Kontraskjæret ved Akershus festning for å se kampene i årets fotball-VM. Kontraskjæret har alle rettigheter til å vise kampene offentlig.

Foto: Emrah Senel / NRK

NRK og TV2, som er kringkastere under årets fotball-VM, samarbeider med FIFA og har distribusjonsavtale med både Viasat og Canal Digital.

Her har Viasat avtale med NRK om rettigheter til offentlig visning, mens TV2 har spesifiserte avtaler og retningslinjer.

Om beløpet på rettigheter til å sende VM-kamper blir for dyrt for utestedene og om de bevisst unngår det, ønsker ikke Christensen å reflektere over.

– Jeg ønsker ikke å spekulere på årsaken til hvorfor enkelte velger å bryte loven, men vi opplever at de aller fleste er lovlydige og at de ser verdien av å kunne tilby et premium sportsprodukt til kundene sine, svarer han.

– Viktig å følge regler

Program- og distribusjonsselskap investerer hvert år store beløp for senderettigheter til fotballkamper, forteller Würgler i Stop Nordic.

Pengene går tilbake til selskapene i form av blant annet lønn til idrettslag, sportsklubber, produsenter og kameramenn.

Men for fotballfansen er nok dette irrelevant, hvor Würgler mener det viktigste er at offentlige steder følger loven.

– Sett fra forbrukerens side, så er det jo vanskelig å se om det er en lovlig visning eller ikke. Men vi er opptatt av at offentlige steder betaler for produktet som man benytter.

Riks-TV opplyser at de ikke har spesifisert abonnement som tilbyr offentlig visning.

AKTUELT NÅ