– Utenkelig at Ap stanset agentbok

Torbjørn Jagland og Martin Kolberg avviser påstandene om at Arbeiderpartiet skal ha stoppet en bok som navnga norske spioner.

Jagland og Kolberg

Både tidligere partileder Torbjørn Jagland og tidligere partisekretær Martin Kolberg avviser at det kan ha vært KGB-spioner i deres parti.

Dagbladet skriver at norske myndigheter på begynnelsen av 2000-tallet stoppet en bok som navngir to nordmenn som spionerte for sovjetiske KGB under den kalde krigen.

LES: Dagbladet: – Ap-topper stoppet spionbok

Hørte aldri om boka

Boka er skrevet av en KGB-avhopper i samarbeid en britisk historiker, og i følge Dagbladet hindret norske myndigheter utgivelsen som skulle skje i 2002.

Arbeiderpartiet avviser at de skal ha stoppet en slik bok

– Det kan jeg si med hundre prosent sikkerhet. Jeg hørte aldri om, og forsøkte dermed aldri å stanse, en slik bok, sier Thorbjørn Jagland som var utenriksminister og partileder i Arbeiderpartiet på den tiden.

– Men jeg hørte som utenriksminister om at det var nevnt to navn fra Utenriksdepartementet som skulle være nevnt i dette arkivet. Det ble sjekket om det var noe hold i de påstandene, men det var det ikke, sier Jagland til NRK.

Avviser spionpåstandene

Daværende partisekretær i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg, sier at det ville vært utenkelig å stoppe en slik bok.

– Jeg har aldri hørt om at det skal være noen i Arbeidepartiet som drev med spionasje. Jeg har heller aldri hørt om bokprosjektet og har aldri deltatt i noe med tanke på å stoppe en bok. Så det vil jeg helt avvise. Det ville være veldig spesielt om ikke en partisekretær på det tidspunkt hadde kunnskap om dette hvis Arbeiderpartiets ledelse deltok i en slik operasjon, sier Kolberg til NRK.

Han var partisekretær fra 2001 til 2008.

Høyre krever orientering om KGB-bok

Høyre krever at regjeringen orienterer Stortinget etter påstander om at Arbeiderpartiet stanset en bok som skal ha inneholdt navn på angivelige norske KGB-agenter.

Også Fremskrittspartiet og Venstre reagerer sterkt på påstandene fra Dagbladets kilder.

– Hvis det er slik at folk i topp-posisjoner har jobbet mot norske interesser, og at det lukter et snev av svik, må man legge alt annet til side, sier Høyres Ivar Kristiansen, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til Dagbladet.

Han mener saken er «så pikant at både justisministeren og utenriksministeren bør orientere Stortinget.»

– Dette er konstitusjonelt feil på alle måter. Hva er det de har ønsket å skjule? spør Kristiansen.

– Ta oppgjør

Frp-leder Siv Jensen mener det mest oppsiktsvekkende i saken er at Arbeiderpartiet faktisk skal ha klart å forhindre utgivelsen av boka.

– Andre blir identifisert og hengt ut for langt mindre ting, men er da ikke beskyttet av det mektige Arbeiderpartiet, skriver partilederen i en SMS til Dagbladet.

Partiets forsvarspolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, sier Arbeiderpartiet må ta et oppgjør med «internkulturen i partiet».

– Det ser ut til at Arbeiderpartiet er mest opptatt av å skjerme sine egne. Det er horribelt, etter mitt skjønn, sier Ellingsen til Dagbladet.

– Hva nå?

Også Venstre reagerer.

– Denne type opplysninger er viktig å få ut i offentligheten for å forstå vår egen historie. Dette bidrar til å forme vår oppfattelse av det samfunnet vi lever i, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.

– Det interessante er hva regjeringen velger å gjøre nå. Vil vi nå få et tydelig signal fra regjeringen med beskjed til britiske myndigheter om at boka kan bli frigitt? Hva gjør de nå? spør Elvestuen.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger