Ny F-35 blir for dyr – USA vurderer ny F-16

De skyhøye kostnadene ved produksjonen av amerikanernes nye stolthet, jagerflyet F-35, gjør at US Airforce nå vurderer å satse på en modernisert utgave av F-16 som kan være operativ til 2045. Det kan få konsekvenser for Danmarks kjøp av nye kampfly.

USA-DEFENSE/F35 F-35B joint strike fighter jet conducts aerial maneuvers during aerial refueling training over the Atlantic Ocean

NORGE HAR BESTILT 52 AV DISSE: Norge tester nå ut det nye jagerflyet F-35. Den moderniserte utgaven av F-16, med betegnelsen F-16 V, skal kunne være operative til 2045.

Foto: US MARINES / Reuters

En modernisert versjon av de gamle F-16-flyene, som i dag utgjør ryggraden i det norske luftforsvaret, blir av amerikanerne ansett som et supplement til de kostbare F-35-flyene.

Det skriver redaktør Bill Sweetman i tidsskriftet Aviation Week, med henvisning til kilder i US Air Force og verdens største våpenprodusent Lockheed Martin, som produserer begge flyene.

Norge skal kjøpe 52 nye F-35

Ifølge Aviation Week-redaktøren er den opprinnelige amerikanske planen at den nye generasjonen jagerfly, F-35, skal være flaggskipet i US Air Force i løpet av de neste årene.

Det som imidlertid skal ha fått amerikanerne på andre tanker, er pengemangel og høye priser for utvikling og produksjon av F-35, som også Norge skal ta i bruk når dagens F-16-fly fases ut.

Etter planen skal Norge anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å erstatte dagens F-16-fly. De første fire F-35 som skulle brukes til trening av norske mannskaper, ble besluttet anskaffet i 2011. De to første flyene skal leveres i 2015. De to siste i 2016.

Modellen Norge har bestilt går under navnet F-35A. Anskaffelsen er beregnet å koste 68 milliarder kroner i 2015-verdi.

Den moderniserte utgaven av F-16, med betegnelsen F-16 V, skal kunne gi flyet en forlenget levetid til 2045.

USAs tidligere luftforsvarsminister skal tidligere i høst ha avvist spekulasjonene om at USA vurderer modernisering av F-16, ifølge Breaking Defense.

Danskene kan gå for nye F-16

Det danske forsvaret er for tiden i sluttfasen i diskusjonen om hvilken flytype Danmark skal satse på. Ifølge Politiken anbefaler en professor at landet vurderer å kjøpe den nyeste F-16 modellen i stedet for å satse på F-35.

– Det er aldri for sent å tenke på, sier professor Mikkel Vedby Rasmussen ved Københavns Universitet til Politiken.

F-35 har til nå blitt regnet som favoritt til å erstatte utslitte danske F-16-fly, som ble kjøpt på 1980-tallet. Valget har stått mellom de amerikanske jagerflyene F-35, F-18 Super Hornet og europeiske Eurofighter Typhoon.

– Vil passe som hånd i hanske

4500 enheter av arbeidshesten F-16 er levert til et tredvetalls land. For bare få år siden ble det vurdert å stanse produksjonen. Nå kan sliteren kanskje få en ny vår.

– Hvis USA kjøper 72 F-16 V og oppdaterer sine eldre modeller, så vil det bli en videreutvikling og oppgradering av F-16 i årene som kommer, og USA ville bære hoveddelen av utviklingskostnadene. Vi vil være i stand til å få nye fly som vil erstatte de gamle, og som passer som hånd i hanske med dagens Danish Air Force, sier Mikkel Vedby Rasmussen til Politiken.

Leder av den norske utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, skriver til NRK at Norge ønsker å styrke luftforsvaret.

– Det danske forsvaret har krav fra sine politikere om å kutte utgiftene i årene som kommer. Det innebærer at de har mindre rom for investeringer. I Norge ønsker vi å styrke vår operative evne. Vi har et stort territorium og behov for å hevde vår suverenitet med modernisere forsvarsmateriell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger