Hopp til innhold

– Urimelig at sparket Nav-direktør beholder millionlønn

Flere stortingsrepresentanter reagerer på at Joakim Lystad beholder millionlønna i sin nye jobb etter å ha måttet gå av som Nav-direktør.

Karin Andersen

– EN USKIKK: Karin Andersen (SV) mener begrunnelsen for høye lederlønninger bortfaller når lederen må fratre sin stilling. Hun synes derfor det er urimelig at den avgåtte Nav-direktøren får beholde sin millionlønn.

Foto: Stig Weston / SV

– Jeg unner Lystad både jobb og lønn, men jeg synes det er urimelig at vi har et system hvor noen beholder lederlønna når man går over i en stilling som åpenbart har et annet lønnsnivå, sier Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV.

– En lederstilling har ekstra ansvar og mer usikkerhet enn andre stillinger, det er det som kompenseres med høyere lønn. Den begrunnelsen finnes ikke lenger når man fratrer som leder.

– En ukultur

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) meddelte fredag at Nav-direktør Joakim Lystad hadde måttet fratre sin stilling, til tross for at Lystad selv sier han gjerne skulle ha fortsatt.

«Joakim Lystad blir overført til stilling som spesialrådgiver i Arbeids- og sosialdepartementet og skal utføre arbeidsoppgaver etter nærmere avtale,» opplyser departementet til NRK.

Lystad får da beholde lønna, som er på over 1,3 millioner kroner i året.

– Det gir veldig feil signaler. Det er en uskikk og en ukultur at de som har høye lønninger og gode stillinger, skal få beholde det når man må fratre, mener Andersen.

– Lønna må stå i stil med ansvaret

Jenny Klinge

KRITISK: – Det må være en sammenheng mellom den lønna man har, og det ansvaret man har, sier Jenny Klinge.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Hun får støtte av Jenny Klinge, stortingsrepresentant for Senterpartiet.

– Min klare mening er at vi ikke kan ha en praksis der ledere som må slutte, beholder lønna når de går over i en stilling som ikke har det samme lederansvaret og de samme arbeidsoppgavene, sier hun.

– Dette handler i bunn og grunn om at det skal være en sammenheng mellom den lønna man har, og det ansvaret man har.

Klinge presiserer at det er systemet og praksisen hun er kritisk til, og ikke det konkrete tilfellet med Lystad.

– Vi må tenke at vi skal ha et samfunn hvor vi har magemål. Vi kan ikke bruke skattebetalernes penger slik, oppgavene og ansvaret må stå i stil med den høye lønna.

Arbeids- og sosialdepartementet har ikke villet kommentere innholdet i arbeidsavtalen til Lystad fredag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ