– Unge er urealistisk optimistiske

Tre av fire norske ungdommer mener de har en lav risiko for å smittes med klamydia. Den største frykten viser seg å ikke være sykdomssmitte, men å bli gravid.

Illustrasjonsbilde sex

Ny undersøkelse viser at svært få unge bekynrer seg for seksuelt overførbare sykdommer når de har sex.

Foto: Colourbox.com

En undersøkelse, gjennomført av Synovate på oppdrag fra Helsedirektoratet, viser at svært få norske ungdommer vurderer risikoen for å pådra seg seksuelt overførbare sykdommer som stor, når de dropper kondomen under samleie.

– Må ta på alvor det ungdom sier

Helsedirektoratet selv synes funnene er «spennende».

– Det viser at vi må ta kompleksiteten i dette på alvor når vi skal legge opp strategiene for seksuell helse for ungdom. At vi må ta på alvor det ungdom faktisk sier, forteller seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Arild Johan Myrberg.

Professor i helsepsykologi ved universitetet i Tromsø, Bente Træen, synes det vitner om at ungdom ikke tar risikoene på alvor.

– Ungdom generelt sett er urealistisk optimistiske når det gjelder å vurdere sin egen risiko for å bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner.

Les også: Svenskene dårligst på kondombruk
Les mer: Hvor ille er «ungdomssyndene»?

Bente Træen

Bente Træen mener ungdom er urealistisk optimistiske når det kommer til sex og bruken av prevensjon.

Foto: NRK

– Engster seg for å bli mistenkeliggjort

Det å droppe kondom under samleie, beror spesielt på to ting, mener hun:

– Det ene handler om dette med å engste seg for å bli mistenkeliggjort selv, eller man mistenkeliggjør partneren som smittet. Det andre er at man helt stilltiende, uten å si noen ting, så stoler man i den situasjonen da på at hvis partneren hadde en kjønnssykdom - så ville vedkommende uoppfordret fortelle om det.

Træen sier smittebeskyttelsen får liten plass i vurderingen når man har møtt en ny person.

– Det er ingen naturlighet i forhold til å tenke at den vi synes er så vidunderlig, den vi begynner å se for oss et liv sammen med - at den personen skal være bærer av noe vi synes er skittent og umoralsk, nemlig seksuelt overførbare sykdommer.

Les også: – De fleste har vært på ferie i utlandet og hatt ubeskyttet sex

– Verst å «smelle noen på tjukka»

Det verste ungdom kan se for seg, er uansett ikke sykdommer.

– Det verste er vel å smelle noen på tjukka, tenker jeg.

21 år gamle Stian studerer ved Høyskolen i Oslo, og skiller seg ikke nevneverdig ut i forhold til hvordan andre på hans alder tenker når det kommer til sex.

– Men hva med alle sykdommene man kan pådra seg?

Ja, jeg tenker på det òg. Men det meste blir man vel kvitt, som regel.

I undersøkelsen var det ingen statistisk stor forskjell i risikovurderingen etter kjønn, aldersgrupper eller ulik seksuell orientering.

Marthe på 23 år synes likevel å pådra seg sykdommer må være det verste som kan skje.

– Man bør tenke på alle konsekvensene når man har sex, så jeg mener at man bør bruke prevensjon uansett om man er redd for å bli gravid eller å pådra seg kjønnssykdommer.

Og hun påpeker at ikke alle sykdommer lar seg kurere.

– Det er vel kanskje lett å tro at man bare kan bli kvitt det etterpå, men enkelte sykdommer blir man ikke kvitt - så da sitter man igjen med skjegget i postkassa.

– Større traume med graviditet

Ved Sex og samfunn, senter for ung seksualitet, tok de i fjor i mot i overkant av 60 ungdommer hver dag - rundt 12 000 personer i løpet av året.

Siv Gamnes

Siv Gamnes ved Sex og samfunn tar i mot bekymrede ungdommer i Oslo.

Foto: Per Onsheim / NRK

Mange kom dit for å få råd og veiledning, men over 50 prosent av disse kom til senteret på grunn av sykdomsfunn og testing for seksuelt overførbare sykdommer.

– I utgangspunktet så tror jeg de fleste oppfatter en uplanlagt graviditet som en mye større traume for seg selv enn en sykdom som stort sett lar seg lett behandle. De fleste ser ikke på dette som noen stor trussel, sier daglig leder ved senteret, Siv Gamnes.

– Hva er det de er mest redde for?

– Det er graviditet. Det er den største redselen for de fleste unge i dag, sier Gamnes.

– Gode normer

Myrberg i Helsedirektoratet understreker at funnene i undersøkelsen ikke overrasker i forhold til tidligere år.

Arild Johan Myrberg

Arild Johan Myrberg i Helsedirektoratet vil finne ut av hvordan ungdom selv kommer fram til gode normer.

Foto: NRK

– Så hva gjør man feil?

– Jeg tror det er viktig at alle som jobber med ungdom og seksualitet er klar over at et budskap om å bare bruk kondom - det holder ikke. For det vet norsk ungdom veldig godt. Det vi må finne ut av er hvordan ungdom selv kommer fram til gode normer i de situasjonene der det er lurt å bruke kondom.

Les også: Sexpraten kommer for sent
Les mer: Sexy og sikker sex

SISTE NYTT

Siste meldinger