NRK Meny
Normal

– Unge lar seg ikke skremme av drap på IS-kriger

– Det trenger ikke virke avskrekkende at nok en norsk IS-kriger skal være drept i Syria, sier Lars Gule.

Reiser for å bli martyrer

Lars Gule forsker på ekstremisme, og mener den store oppmerksomheten IS får, bidrar til rekrutteringen.

– De som er overbevist om at de slåss for Guds sak, ser på dette som et martyrium. Det er et delmål for mange. De vil bidra til å endre verden på den ene siden, og ofre livet for saken på den andre. Det trenger ikke virke avskrekkende at en nordmann er drept, sier Gule til NRK.

Han er forsker på ekstremisme ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

I går ble det kjent at nok en nordmann skal være drept i Syria. Han er ifølge NRKs opplysninger den tiende med norsk bakgrunn som mister livet i konflikten, og han skal ha kjempet med Den islamske staten (IS).

Sterke følelser

Om lag 60 personer har reist fra Norge for å delta krige for IS i krigen i Syria og Irak, og antallet har økt siden organisasjonen erklærte en Islamsk stat i sommer.

Jørn Presterudstuen

Jørn Presterudstuen i PST.

Foto: NRK

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter dette overfor NRK.

– Det har ikke vært noe reduksjon i antall reisende etter at Den islamske staten ble erklært for opprettet. heller en økning, sier seksjonsleder Jørn Presterudstuen.

Gule mener sterke følelser får mange til å dra.

– Jeg tror det henger sammen med veldig sterke følelser. De føler frustrasjon, sinne, forbitrelse og en dyp urettferdighet. Samtidig tror de ikke at det de ser er sant, nettopp fordi de opplever at verden er urettferdig. De tror det er mye falsk propaganda, sier Gule.

Lar seg imponere

IS-parada i Raqqa

Smilende IS-soldater paraderer gjennom gatene i byen Raqqa i Syria. Bildet ble lagt ut i sommer, etter at IS hadde erklært en egen stat.

Foto: Uncredited / Ap

Andre søker etter informasjon om IS på grunn av den store oppmerksomheten de får, og lar seg imponere.

– De blir imponert over fastheten og brutaliteten nettopp fordi det er noen som tar ideologien, det vil si islamismen, på alvor, og tar oppgjør med Guds fiender, sier Gule.

Han sier mange finner informasjonen på internett, og på bakgrunn av det bestemmer seg for å reise.

Lite info

Økning i antall nordmenn til Syria

Antallet nordmenn som reiser til Syria har økt etter at IS erklærte en islamsk stat.

Fremmedkrigere fra en rekke vestlige og europeiske land har reist til Syria og Irak, og ut fra folketallet er det mange som reiser fra Norge. Men årsaken til det vet vi ikke.

– Jeg kan ikke si noe sikkert om det. Vi må vite mer om motivene til den enkelte som reiser og så sammenlikne det med andre land. Det er nå initiert forskning i Norge som kan gi oss svar på dette i løpet av et års tid, sier Gule.

PST er bekymret for at noen av dem som har reist ut, kan være en trussel mot Norge hvis de kommer tilbake med våpentrening og kamperfaring fra krigen i Syria og Irak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger