NRK Meny
Normal

– Umulig å gardere seg mot våpen på avveie

Politimesteren i Hedmark mener de har gode rutiner for å kontrollere om folk er skikket til å ha våpen. Lørdag ble en 38-åring skutt og drept av politiet i en skuddveksling i Ottestad utenfor Hamar.

Skyting på Ottestad

SKUDDVEKSLING: Lørdag ble en 38-åring skutt og drept av politiet i en skuddveksling. En politimann ble skadd.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Tormod Bakke

RUTINER: Politimester Tormod Bakke sier de sikkert har forbedrinspotensial, men at de allerede i dag har gode rutiner for kontroll av våpeneiere.

Foto: Frode Meskau

Mandag ble det kjent av 38-åringen hadde vært passivt medlem av en skytterklubb og hadde flere registrerte våpen.

Etter terrorangrepene 22. juli påpekte Gjørv-kommisjonen en rekke mangler i norsk våpenforvaltning. Titusenvis av våpen er fortsatt på avveie, og forslaget til ny våpenlov, som skal sikre bedre kontroll med hvem som har lov til å skaffe og ha våpen i Norge, er ennå ikke lagt fram for Stortinget.

Ingen meldeplikt

Skytterklubbene har ingen plikt til å melde fra til politiet dersom et medlem ikke lenger er aktivt eller virker uskikket til å bære våpen:

– Vi har ikke hatt noe kontakt med politiet, bekrefter formann i Stange og Romedal skytterlag Jens Petter Nesseth overfor NRK.

Ifølge Nesseth hadde ikke den avdøde vært aktiv i laget siden 2008.

Politimester i Hedmark politidistrikt Tormod Bakke sier det i framtiden kan være interessant å få slik informasjon fra skytterlag og pistolklubber.

– Gode rutiner

Bakke mener likevel at politiet allerede i dag har gode rutiner for å kontrollere våpeneiere.

– I Hedmark ble det i 2014 tilbakekalt 70 våpentillatelser. Det er det nivået det har ligget på de siste årene. Jeg tror nok at rutinene er ganske bra, men alt kan forbedres, sier Bakke til NRK.

Bakke mener likevel det er umulig å gardere seg mot alle hendelser selv om en ny våpenlov kommer på plass.

– Vi ser erfaringsmessig at det er folk som har tilgang til våpen uten å ha det i henhold til reglene i våpenloven. Her må man foreta en veldig god vurdering i det enkelte tilfellet, sier politimesteren.

Hva som hendte i boligblokka på Hamar etterforskes av Vestoppland politidistrikt og Spesialenheten for politisaker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger