Hopp til innhold

– Vi trenger et felles diskusjonsgrunnlag

Det skal mye til for at evalueringsrapporten om sexkjøpsloven fører til at stortingsrepresentantene snur.

Heidi Nordby Lunde

Stortingsrepresentant for Høyre, Heidi Nordby Lunde, mener at sexkjøpsloven bruker prostituerte for å få bukt på menneskehandel, noe som har ført til at prostituertes hverdag er vanskeligere. Det er flertall i Stortinget mot loven, men KrF vil beholde den.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Stortingsrepresentantene Heidi Nordby Lunde (H) og Jette Christensen (Ap) er grunnleggende uenige om hva sexkjøpsloven er godt for.

Klokka 11 i dag får Justisdepartementet overlevert en evaluering av sexkjøpsloven gjort av Vista Analyse. Det er flertall i Stortinget for å fjerne loven som forbyr kjøp av sex.

– Dette er en av mange rapporter som regjeringen vil se på i vurderingen av prostitusjonspolitikken i Norge, sier Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde.

Hør Politisk Kvarter:

– Forbyr en lovlig handling

Lunde legger hensynet til de prostituerte til grunn for at man skal fjerne sexkjøpsloven, sier hun.

– Det loven gjør nå er å forby noe som er tillatt mellom samtykkende voksne mennesker som ellers er lovlig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sexkjøp

TØFFERE HVERDAG: Hverdagen for prostituerte har blitt vanskeligere etter at sexkjøpsloven trådte i kraft, mener stortingsrepresentant for Høyre, Heidi Nordby Lunde. Illustrasjonsbildet er fra en tidligere artikkel.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / Scanpix

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Jette Christensen, var med da den rødgrønne regjeringen iverksatte sexkjøpsloven for fire år siden. Hun mener at Lundes beskrivelse av virkeligheten for prostituerte er feil.

– De aller fleste som er prostituerte er det på grunn av fysisk eller økonomisk tvang, sier Christensen.

Hun er spent på å se om rapporten kan si noe om loven bidrar til en holdningsendring som gjør at færre menn kjøper sex.

Få bukt på menneskehandel

Lunde mener at sexkjøpsloven bidrar til å bruke prostituerte til å oppnå et annet mål enn dette, nemlig å få bukt på menneskehandel.

– Vi får høre fra Kirkens Bymisjon og de prostituertes interesseorganisasjon at sexkjøpsloven har ført til en brutalisering av prostituertes hverdag.

Christensen hevder at det ikke er kommet rapporter om at brutaliteten har økt blant prostituerte. Hun mener at loven må til for å få bukt på menneskehandel.

– Vi trenger et felles diskusjonsgrunnlag. Ingen rapporter sier at det har skjedd en brutalisering av prostituertes hverdag, sier Christensen.

Konsekvensene av å fjerne en lov er å gi en klar beskjed om at «butikken er åpen», mener hun.

– Det blir interessant å se om tallene på antall sexkjøpere har gått ned. Nå sier politidistriktene, i blant annet i Hordaland, at loven er viktig for å ta bakmenn og for å redusere antall menn som kjøper sex, sier Christensen.

Høyres Lunde står fast ved at sexkjøpsloven ikke er den beste løsningen for å få bukt på menneskehandel.

– Når det gjelder tvang innenfor sexmarkedet stiller jeg det på lik linje som voldtekt. Men sexkjøpsloven bruker prostituerte til et annet mål, nemlig menneskehandel, sier Lunde.

Evalueringsrapporten blir lagt fram klokka 11 i dag.

AKTUELT NÅ