Hopp til innhold

– Uholdbart at PU-Finnmark ikke var informert

KIRKENES/OSLO (NRK): Helga Pedersen (Ap) mener det er uholdbart at Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark ikke ble informert om Russlands stans av asylreturer før NRK tok kontakt lørdag ettermiddag.

Helga Perdersen

Helga Pedersen (Ap), her fra torsdagens Debatten om asylsituasjonen ved Storskog, mener er uforståelig at det tok så lang tid å informere om gjeldende asylpolitikk.

Foto: NRK

Allerede kvelden før ble utenriksminister Børge Brende kontaktet av russerne, som forlangte stans av asylreturer over Storskog i Finnmark.

Utenriksdepartementet sier de oversatte det diplomatiske brevet og videresendte dette til Justisdepartementet samme kveld.

Dette bekrefter Justisdepartementet overfor NRK.

– Statsråd Listhaug ble informert, og samme kveld ble PU også informert. Det var da behov for å gå gjennom noten og hva den innebar. Neste morgen var det igjen kontakt med PU og også POD om noten, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange.

Men hva som sto i noten – brevet fra russerne – nådde aldri PU i Finnmark før NRK kontaktet ledelsen i forkant av Dagsrevyen lørdag.

– Dårlig håndtering

– Dersom dette stemmer er det ille. Dette forsterker inntrykket av en regjering som, helt siden i høst, har vist at de har for dårlig kontroll med situasjonen på Storskog, sier kommunalpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Helga Pedersen.

Hun mener håndteringen øker belastningen på alle involverte – både asylsøkerne, lokalbefolkningen og politifolkene.

– Her må regjeringen ta ansvar og rydde opp. Vi har vært opptatte av at regjeringen må sette inn nok ressurser på Storskog for å håndtere situasjonen. Det må til for å sikre god koordinering, og at informasjonen kommer frem, sier Pedersen.

Tor Espen Haga

PU-sjef i Finnmark, Tor Espen Haga, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Kristin Ottesen Kvigne

PU-sjef Kristin Kvigne bekrefter at de fikk noten fra Justisdepartementet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ingen kommentar

PU-sjef i Finnmark, Tor Espen Haga, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK, men etter det NRK kjenner til ble flere i utlendingsenheten svært overrasket da de fikk vite om Russlands returstans.

De reagerer på at de blir fortalt hva de skal gjøre av utenriksministeren i NRKs nyhetssendinger.

Varslet allerede fredag

Etter gjentatte forsøk søndag har det ikke lyktes NRK å få et intervju med ledelsen i PU, men via sin kommunikasjonsrådgiver bekrefter PU-sjef Kristin Kvigne at Justisdepartementet kontaktet dem fredag.

– PU ble kjent med noten fredag, men det var ikke klarlagt hva konsekvensen av noten var før på lørdag, sier Kristin Kvigne.

Tillitsvalgte reagerer

Andreas Adolfsen er lokallagsleder i Politiets Fellesforbund. Han kjenner ikke innholdet i noten, men sier det er uheldig dersom PU Finnmark ikke ble informert om Russlands stans av asylreturer.

– Det virker veldig rart, men jeg kjenner ikke detaljene i saken. De ansatte er proffe og vant til at ting endrer seg raskt. Men det er klart det er uheldig dersom så viktig informasjon ikke nådde frem ett døgn etter at PU ble varslet.

Etter det NRK kjenner til vil det bli holdt et hastemøte om Russlands asylstans i Oslo mandag. Der vil representanter fra Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og politiet være til stede.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ