NRK Meny
Normal

Hareide: Uholdbart at Oslo-politiet ikke visste

KrF-leder Knut Arild Hareide mener informasjonen sviktet fullstendig da Forsvaret økte terrorberedskapen.

Leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, mener informasjonen sviktet rundt den økte beredskapen i Forsvaret.

Hareide: Informasjonen sviktet rundt den økte beredskapen

Torsdag kveld ble det kjent at terrorberedskapen i alle norske militærleirer er hevet til nivå A. I flere timer var Forsvarets økte beredskapsnivå ukjent for Oslo-politiet.

Politidirektoratet fikk informasjonen fra Forsvaret på et tidlig tidspunkt, men ettersom PST vurderte terrortrusselen mot landet som uendret, valgte direktoratet å ikke varsle politidistriktene umiddelbart.

Det får Hareide, som ledet 22. juli-komiteen på Stortinget, til å reagere. Han mener informasjonssvikten er uholdbar.

– Det mest fundamentale sviktet

– Jeg opplever at det mest fundamentale sviktet – det vil si at Forsvaret ga informasjon til Politidirektoratet, men at de ikke videreformidlet denne informasjonen til Oslo-politiet, sier Hareide.

Han mener saken er dårlig håndtert med tanke på at 22. juli-kommisjonen har pekt på at kommunikasjonen må bli bedre. Ikke bare internt i politiet, men også mellom politiet og Forsvaret.

– De samme svakhetene som ble avdekket 22. juli, blir på nytt avdekket, sier Hareide.

Politiledelsen mener at det trengte tid på å få en oppdatert trusselvurdering fra PST, og at forsvaret burde ha vært raskere og mer konkrete med sin informasjon.

– Vi skulle gjerne hatt denne informasjonen før tiltaket ble iverksatt. Jeg registrerer at Forsvaret går igjennom sine varslingsrutiner. Det tror jeg er bra for både dem og oss, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hareide mener det norske samfunnet opplevde betydelige svakheter 22. juli,

– På de mest enkle og basale tingene, hadde vi nok forventet en bedring allerede. Det ser dessverre ikke slik ut, sier Hareide.

– Informerte umiddelbart

Forsvarssjefen sier at Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble varslet umiddelbart.

– Umiddelbart etter at tiltaket var iverksatt, ble også Politidirektoratet, inklusiv PST, orientert om det, sa forsvarssjef Harald Sunde i går.

– Det finnes sikkert eksempler på videreformidling av informasjon internt både i politiet og andre institusjoner, men det er ikke mitt ansvar. Det viktigste er at alle de relevante etater og instanser får denne meldingen fra Forsvaret, sa Sunde.

Selv om Politidirektoratet ble informert umiddelbart etter terrorberedskapen ble hevet, innrømte Sunde i går at feilet helt med tanke på å informere publikum.

– Verden har forandret seg, folket har opplevd 22. juli, og vi lærte en lekse her, hvor vi selvfølgelig også skulle ha informert samfunnet om de tiltakene vi gjorde, sa Sunde til NRK i går.

– Sunde bør trekke seg

Carl I. Hagen mener Forsvaret kunne ha vært enda kjappere med å informere om den økte beredskapen.

– Det er helt håpløst at ikke Politidirektoratet, forsvarsministeren, statsministeren og justisministeren var informert på forhånd, og at det ikke var avtalt hva politiet skulle gjøre med sin beredskap, sier Hagen.

Han mener at forsvarssjef Harald Sunde må gå av fordi han informerte for dårlig om den økte terrorberedskapen i Forsvaret, og fordi Forsvarssjefen snudde i går og vil likevel ikke flytte marinejegerkommandoen til Rena.

– Jeg synes han burde tre tilbake, og at vi burde få en kvalifisert forsvarssjef.

Sunde vil selv ikke kommentere kravet om at han må gå av, men statssekretær Eirik Øwre Thorshaug i Forsvarsdepartementet sier at Sunde har forsvarsministerens fulle tillit.

Carl I. Hagen krever at forsvarssjef Harald Sunde må gå av fordi han informerte for dårlig om den økte terrorberedskapen i Forsvaret.

Nett-TV: Hagen krever at forsvarssjef Harald Sunde må gå av

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger