NRK Meny
Normal

– Denne informasjonen var ikke ment for allmenheten

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby synes det er uheldig at mye av innholdet fra avhørene med Anders Behring Breivik har lekket til pressen, og sier til NRK at de vil gå etter kilden for lekkasjen.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at opplysningene som ble sendt til bistandsadvokatene ikke var ment for offentligheten.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

VG presenterer fredag sensitivt innhold fra avhørene med Anders Behring Breivik over elleve sider.

I avhørene har Anders Behring Breivik blant annet forklart at han ønsket å jevne høyblokka i Regjeringskvartalet med jorda, og at han dro til Utøya da dette ikke skjedde.

Politiet mener VGs lekkasjer kan være med på å skade etterforskningen etter 22. juli.

– Fra politiets side er det uheldig at det har kommet ut, og det er med hensyn til etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Var det ventet?

– Vi var forberedt på at det ville komme lekkasjer. Da vi sendte ut disse dokumentene til 78 av 171 bistandsadvokater så langt, var vi også opptatt av å varsle de pårørende, fornærmede og øvrige impliserte i forkant, sier Kraby.

Kraby forteller til NRK at politiet vil gjøre det de kan for å etterforske og finne kilden for lekkasjen.

Hvordan skal dere finne ut av hvem som har lekket denne informasjonen?
– Det blir en utfordring for oss. Det er uheldig at det skjer, og vi må ettergå det vi kan ettergå. Så langt har vi ikke store spor, men får vi noe å gå etter vil vi følge det opp, sier Kraby.

Ikke for «alle»

Kraby forklarer at bistandsadvokatene har fått deler av et materiale som politiet har fått rettens medhold til å holde tilbake, og at det dreier seg om opplysninger om Anders Behring Breiviks forklaring under avhør.

Kraby presiserer overfor NRK at innhold fra avhørene ikke var ment for «allmennheten».

–På det tidspunktet vi er i etterforskningen nå, fant vi ut at vi kunne lempe noe på å holde dette tilbake, men da primært i forhold til bistandsadvokatene, ikke i forhold til allmennheten ellers, sier Kraby.

Kraby forklarer at politiet har delt opp informasjonen fra avhørene i to kategorier.

– Vi vurderer det slik at det er noe informasjon som er svært sensitiv, og noe informasjon som er mindre sensitiv. Den informasjonen som har blitt sendt ut har blitt vurdert som mindre sensitiv, men at det likevel ikke var meningen at den skulle bli offentlig tilgjengelig.

Politiadvokaten går langt i å peke ut bistandsadvokatene som kilde for lekkasjene.

– Vi kan aldri være sikre på hvor lekkasjene kommer fra, men vi registrerer at politiet og forsvarerne har hatt disse dokumentene lenge og at det begynte å lekke når det nå ble sendt ut til en større mengde bistandsadvokater, sier Kraby.

Så dere peker på bistandsadvokatene?
– Vi vil være forsiktig med å peke mot noen, men vi registrerer omstendighetene, svarer Pål Fredrik Hjort-Kraby.

Torry Pedersen

Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen mener det var riktig å gjengi deler av innholdet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Visst om dette lenge

Kraby sier at man på tidlig tidspunkt i etterforskningen ble klar over at Behring Breviks planer involverte å dra til Utøya, dersom Høyblokka ikke raste sammen.

– Den første planen ble ikke så «vellykket» som han hadde håpet, og han dro derfor videre til Utøya. Dette er noe både vi og forsvarer (Geir Lippestad, journ.anm.) har visst om lenge, sier Kraby, som bekrefter at disse opplysningene stemmer med den terrorsiktede har forklart i avhør.

– Fester dere lit til Anders Behring Breiviks forklaring?

– Vi har nå avhørt han i over 130 timer, og det er mange forhold vi har vært innom, men vi har ikke tatt han i åpenbar løgn. Samtidig er vi klar over at den informasjonen vi får, er ting vi får fra han, og at det er ting vi må verifisere fortløpende.

Ifølge VG har Behring Breivik sagt i avhør at Eskil Pedersen, Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre var hovedmål på Utøya.

– Det er helt klart at han ønsket å ramme ledelsen i Arbeiderpartiet, sier Kraby, som forklarer at dette var fordi Behring Breivik ønsket en endring i innvandringspolitikken i Norge.

– Han ønsket å ramme Gro Harlem Brundtland og Eskil Pedersen. Han visste vel også at Jonas Gahr Støre ikke var der. Han antok vel også at han ikke fikk rammet Harlem Brundtland, fordi han ble forsinket, sier Kraby.

– Viktig dokumentasjon

Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, bruker i fredagens VG en side til å forklare hvorfor avisa har valgt å gjengi noen detaljer, og utelate andre.

Detaljerte beskrivelser Breivik selv har gitt rundt drapene, er utelatt. Det samme er massedrapsmannens egne ord og utlegninger om sine ideologiske synspunkter.

– Det er første gang offentligheten får «høre» Breiviks egen stemme og ordvalg. Disse ordene er ikke fasiten rundt hva som skjedde 22. juli, men er en viktig del av det å få klarhet i det faktiske hendelsesforløpet, skriver Pedersen og understreker at avisas linje er å vektlegge informasjon og dokumentasjon, ikke det spekulative.

Anders Behring Breivik har til nå gjennomført 18 avhør på til sammen 130 timer, skriver avisa.

Det har ikke lyktes NRK.no å komme i kontakt med advokat Geir Lippestad for å kommentere lekkasjen fra avhørene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger