– Uforståelig at det å lytte til folk skal være ufint

Venstre og KrF mener Arbeiderpartiet er egoistiske og ufine når partiet sår tvil om regjeringens kommunereform.

Trond Giske

- Kritikken fra KrF og Venstre er uforståelig, sier APs Trond Giske.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I går langet KrF og Venstre ut mot Arbeiderpartiet. Regjeringens støttepartier er irriterte på Arbeiderpartiet, som mener regjeringen truer kommunene med skjult tvang for å slå seg sammen.

Venstre mener Arbeiderpartiet opptrer ufint og egoistisk, mens KrF på sin side frykter at reformen undergraves når den «snakkes ned».

– Uforståelig kritikk

Jeg synes det er ganske uforståelig. Det at vi sier at vi vil lytte til folk når en kommunesammenslåing skal gjennomføres bør være en selvfølge. Hvis KrF og Venstre vil slå sammen kommuner med tvang så tar vi det til etterretning, men vi tror ikke det er veien å gå, sier nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet til NRK.

– Statsminister Erna Solberg kaller det et fiktivt spill fra Arbeiderpartiet når dere hevder at regjeringen vil slå sammen kommuner med tvang. Er dette med at regjeringen vil bruke tvang for å slå sammen kommuner noe som dere koker i hop for å skape politisk spill?

– Nei, vi er for kommunereform, og skal være konstruktive og støttende til det regjeringen legger frem hvis det går i riktig retning. Men vi er også veldig tydelig på at vi må lytte til lokalbefolkningen, sier Giske, som karakteriserer det som selve fundamentet for at reformen skal bli vellykket.

Aps program åpner for tvangssammenslåinger

– Men det står også i Arbeiderpartiets program for denne stortingsperioden at enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn?

– Du kan komme i situasjoner der hvor mange kommuner vil slå seg sammen, og kanskje en kommune holder igjen. Da må vi håndtere de situasjonene på en god måte. Men at kommunereformen i hovedsak må bygge på at befolkningen selv ønsker det, hører lokaldemokratiet til, sier Giske.

Frank Jenssen, kommunalpolitisk talsmann i Høyre

- Det virker som Ap prøver å distansere seg fra sin egen politikk, mener Frank Jenssen, kommunalpolitisk talsmann i Høyre.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok i vår at sammenslåing skal baseres på frivillighet og at partiet vil respektere lokale vedtak.

– Øker uklarheten om hva Ap mener

Frank Jenssen, kommunalpolitisk talsmann i Høyre, er oppgitt over uttalelsene fra ulike hold i Arbeiderpartiet.

– De siste dagene har Helga Pedersen, Trond Giske og sågar partileder Jonas Gahr Støre bidratt til å øke uklarheten omkring hva Ap egentlig mener om kommunereform, sier Jenssen til NRK.

Han mener uttalelsene fra det største opposisjonspartiet spriker.

– Den ene dagen er de mot kommunereform, den neste dagen er de for. Partiprogrammet deres tar til orde for forandringer i kommunestrukturen, men det virker som Ap-ledelsen prøver å distansere seg fra sin egen politikk, sukker Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger